Harde kern Ajax eist aftreden bestuur na plaatsing voor Champions League


Na het goede spel tegen Dynamo Kiev en de plaatsing voor de Champions League heeft de harde kern van Ajax de club de rug toegekeerd. De supporters eisen dat Ajax weer herkenbaar voetbal gaat spelen en willen dat het bestuur de koffers pakt.

Gezichtsverlies
,,Ajax is een club van tradities”, zegt Oscar Mandigers, woordvoerder van supporterscollectief VAK410. ,,En zoals het nu gaat, lijdt Ajax gezichtsverlies. De gebeurtenissen op en buiten het veld maken onze club onherkenbaar.”

Voorbeelden heeft Mandigers genoeg. ,,Om te beginnen de sportieve prestaties. De recente Europese wedstrijden speelde Ajax gewoon attractief voetbal: aanvallend en verzorgd. Dat hebben we al jaren niet gezien en dat past dus niet bij deze club. We verlangen terug naar de tijd waarin Ajax al in de zomer werd uitgeschakeld door obscure clubs met namen die zelfs door Philip Freriks niet uit te spreken zijn.”

Fans van Ajax treuren om de overtuigende plaatsing voor de Champions League. Beeld: YouTube/AT5

Goede voetballers
,,Maar ook het aankoopbeleid stuit ons tegen de borst. Ajax heeft de laatste tijd veel geld uitgegeven aan spelers die voetballend iets toevoegen en Daley Blind. Waarom, vragen we ons af. Ze hadden dat geld ook op de bank kunnen zetten of als bonus uit kunnen keren aan bestuursleden en commissarissen.”

Volgens Mandigers zijn de gevolgen van de bestuurlijke keuzes al goed zichtbaar. ,,De fans raken hierdoor in verwarring en komen zelfs weer naar het stadion. Tijdens de laatste thuiswedstrijden zaten er zo veel mensen op de tribune, dat de naam Ajax die in witte stoeltjes is gespeld nauwelijks nog zichtbaar was. En zelfs mensen uit Eindhoven en Rotterdam bespotten onze club steeds minder. We eisen dat het bestuur nú aftreedt, voordat het te laat is.”

Zelfs Sjaak Swart ontevreden
Niet alleen VAK410 is ontevreden over de goede prestaties van Ajax. Zelfs het anders zo optimistische clubicoon Sjaak Swart heeft kritiek op het beleid. ,,Ik heb weinig reden tot klagen en ben de laatste weken in mijn wekelijkse videocolumns nauwelijks uit mijn slof geschoten. Die filmpjes worden dus ook nauwelijks bekeken. De manier waarop Ajax voetbalt is een schande. Gisteren vierden ze het gelijkspel tegen Dynamo Kiev alsof ze zich zojuist hadden gekwalificeerd voor de Champions League. Bezopen!”

Ajax-directeur Edwin van der Sar heeft begrip voor de reactie van de fans. ,,We werken er hard aan om het Ajax-gevoel van de afgelopen vier jaar weer te laten terugkeren. Ik kan ook melden dat we momenteel in onderhandeling zijn met Toulouse FC en SønderjyskE om respectievelijk Yaya Sanogo en Niki Zimling voor veel geld naar de ArenA te halen. Dat zou een mooie stap in de goede richting zijn.”