Hardloper Churandy Martina positief bevonden


Het vermoeden was er al langer maar nu is het ook officieel: hardloper Churandy Martina is positief bevonden. In het bloed van de immer vrolijke sprinter zijn afwijkende waardes gevonden.

Bloedonderzoek
Een video die na zijn bronzen estafetterace opdook voedde de geruchten. ,,Je hoeft geen expert te zijn om op die beelden te zien dat hij hartstikke positief is. Toen we hoorden dat zelfs tv-persoonlijkheid Maarten van Rossem er blij van werd, hebben we bloedonderzoek gedaan”, lichtte de Europese atletiekbond EAA toe.

Geen schorsing
Dat onderzoek wees uit dat Martina ongekend veel endorfine en dopamine – twee gelukshormonen – in zijn bloed had. Die staan niet op de zwarte lijst en dus hoeft Martina niet voor een schorsing te vrezen. ,,Maar we willen wel weten waar hij ze vandaan heeft. Daar kan iedereen een beetje beter van worden”, besloot de bond.

Churandy Martina maakte afgelopen weekend weer een positieve indruk. Foto: Wikimedia Commons/Erik van Leeuwen

Niet blij
Martina liet vanaf zijn vakantieadres weten te balen van de uitkomst. ,,Ik ga zeker een contra-expertise aanvragen. Ik ben niet blij”, snauwde hij telefonisch vanaf de Klaagmuur.