Heldenontvangst voor Justin Kluivert in Rome – Italiaanse hoofdstad kondigt transfer aan met witte rook


Rome is in de ban van de komst van Justin Kluivert. De Italiaanse hoofdstad heeft de grootheid uit Nederland dinsdag op een gepaste manier onthaald en tast diep in de buidel om te zorgen dat het de stervoetballer aan niets ontbreekt. Tegelijkertijd is de transfer van de jonge held over de hele wereld het gesprek van de dag.

Impuls
Virginia Raggi, de burgemeester van Rome, huilde vreugdetranen toen ze hoorde dat de transfer van de godenzoon eindelijk rond was. ,,We zijn er trots op dat een ster als Justin Kluivert kiest voor een avontuur in onze nederige stad. We willen er alles aan doen om hem in de watten te leggen, zodat hij hier lang blijft. Zijn transfer naar AS Roma geeft immers niet alleen de club een impuls, maar de hele stad en waarschijnlijk ook heel Italië en zelfs de rest van Europa.”

Om te zorgen dat Kluivert zich snel op zijn gemak voelt in zijn nieuwe thuisstad, wordt momenteel het gat in het dak van het Pantheon-museum gedicht. Raggi: ,,Het gebouw krijgt een uitschuifbaar dak, net zoals de bijna even iconische Amsterdam ArenA. Zo verhuist er toch een stukje Amsterdam met Justin mee en we geloven dat deze kleine ingreep een positieve invloed heeft op zijn prestaties in Rome. Justins zaakwaarnemer Mino Raiola eiste trouwens ook dat we het Colosseum zouden renoveren, maar toen we hem vertelden dat AS Roma niet in het Colosseum voetbalt, was dat niet nodig.”

Het dak van het Pantheon wordt gedicht. Foto: Flickr/Michele O’Neill

Witte rook
Justin Kluivert kost AS Roma nog geen 20 miljoen euro, wat een koopje is voor iemand met zijn indrukwekkende staat van dienst. Zijn komst werd dan ook, volkomen begrijpelijk, op pauselijke wijze aangekondigd. Toen hij het contract tekende, kwam er witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel in het nabijgelegen Vaticaanstad. Daarna beklom Kluivert het balkon van de Sint-Pietersbasiliek en kuste hij daar het logo van AS Roma, om zich vervolgens te laten toejuichen door duizenden geëmotioneerde aanhangers die Habemus Justin (We hebben Justin) scandeerden.

Witte rook nadat Kluivert zijn contract heeft getekend. Foto: Flickr/Aleteia Image Department

Amsterdam huilt
De vreugde in Rome staat in schril contrast met het verdriet in Amsterdam over het vertrek van de balvirtuoos. Ajax-icoon Hakim Ziyech probeerde zijn gevoel te verwoorden. ,,Dat Justin de eredivisie op enig moment zou ontgroeien stond eindelijk al vast toen hij nog niet eens kon lopen. Hij is zonder twijfel de beste Ajax-voetballer sinds Mike van der Hoorn en misschien zelfs sinds Niki Zimling. Toch is zijn vertrek verdrietig en Amsterdam huilt waar het eens heeft gelachen. Dat hij kiest voor een tweederangs club als AS Roma begrijp ik persoonlijk trouwens niet, maar we moeten zijn besluit accepteren en proberen het leven weer op te pakken.”

Het bestuur van Ajax wil treurende fans de gelegenheid geven om samen stil te staan bij het vertrek van hun held. Daarom is de Amsterdam ArenA de hele zomer 24 uur per dag geopend, zodat de mensen Justin Kluivert – en zijn talrijke successen – gezamenlijk kunnen gedenken. Zoals gebruikelijk in Amsterdam is iedereen daarbij welkom, behalve toeristen en vooral spelersmakelaar Mino Raiola.

Trump: ‘Geanimeerd gesprek over Kluivert’
Niet alleen in Rome en Amsterdam is het vertrek van Kluivert het gesprek van de dag. Afgelopen nacht spraken Donald Trump en Kim Jong-un in Singapore langdurig over de droomtransfer. Trump: ,,We zouden het eigenlijk hebben over de denuclearisatie van Noord-Korea, maar er ontstond al gauw een geanimeerd gesprek over Justin Kluivert. Daardoor vergaten we de tijd uit het oog en konden we niet tot afspraken komen. Kim en ik zullen dus nog een keer bij elkaar moeten komen, maar dat komt na de zomervakantie wel.”

Kim Jong-un (links) en Donald Trump spraken lang over Kluivert. Beeld: nu.nl

Rugnummer 10
Justin Kluivert zal bij AS Roma met rugnummer 10 gaan spelen. Een bijzonder nummer; clublegende Francesco Totti droeg het in zijn lange carrière bij de Romanista. ,,Ik vind het jammer dat mijn nummer is vergeven”, sprak Totti. ,,Maar dat het aan een legendarische speler als Justin Kluivert is gegund, maakt alles helemaal goed. Want hij is zonder twijfel de grootste aller tijden.”