Helmond verrast met zwarte Sinterklaas

Heel Nederland valt over het uiterlijk van Zwarte Piet, maar in Helmond hield het voorkomen van een andere Spaanse gast de gemoederen bezig. Sinterklaas was tijdens de intocht namelijk pikzwart...

Zwart gewerkt
Toen de boot zondagmiddag het Helmondse kanaal binnen vaarde, was al snel zichtbaar dat de pieten zich weinig hadden aangetrokken van alle ophef rondom hun verschijning. ,,Wij hebben altijd al zwart gewerkt, anders gaat een derde van onze opbrengsten meteen naar de Belastingdienst. Dat gaan we echt niet veranderen omdat wat mensen met een minderwaardigheidscomplex en te veel vrije tijd met een bordje achter een dranghek gaan staan”, aldus een opvarende.

Maar ook Sint was dus getint – zeg maar gerust zwart. Volgens Andy Colen van het Sintcomité een bewuste keuze om gekwetste minderheden tegemoet te komen. ,,Volgens de traditie is Sint de grote, intelligente leider en zijn de pieten de wat dommige, stuntelige knechten die het vuile werk opknappen. Dat is natuurlijk stigmatiserend en ook niet in lijn met de werkelijkheid. Daarom kiezen we dit jaar voor een Zwarte Sint. Zo hopen we dat er in Helmond geen enkele, totaal misplaatste discussie ontstaat over vermeend racisme. En anders kunnen we volgend jaar wellicht de Roetveegsint introduceren.”

Sinterklaas tijdens zijn huldigingsrit. Foto: Het Kasteel van Sinterklaas

Het massaal uitgelopen publiek kon het waarderen. ,,Voor de kinderen maakt het volgens mij niet uit hoe de Sint eruitziet, als hij maar cadeautjes meeneemt”, aldus de aanwezige Django Visser. ,,Als onze Dylano en Kayleigh ernaar vragen, zeg ik gewoon dat Sinterklaas een kleurtje heeft omdat hij het grootste deel van het jaar in Spanje is. Of omdat de Sint, net als hun moeder, elke dag onder de zonnebank ligt. Ik pas er wel een mouw aan.”

Evalueren
Het Helmondse Sinterklaascomité gaat medio december evalueren, zegt Colen. ,,Dan bepalen we of Sint volgend jaar ook zwart is. Zijn de reacties dit jaar positief, dan kunnen we misschien ook het paard een make-over geven. Een mooie, zwarte hengst is nooit weg.”

Deel dit artikel: