Het geheime recept van Oranje dit WK: hittetraining in de keuken

Enig idee waarom de Leeuwinnen gisteren, in de tropische Franse hitte, over een langere adem beschikten dan Italië? Het antwoord is simpel: Oranje kon beter tegen de hitte. En dat is niet vreemd, als je bedenkt dat de speelsters al twee weken in de keuken trainen.

Voorbereiding op de hitte
,,Voetballen hoef ik ze echt niet meer te leren, want dat kunnen de meesten best wel”, zegt bondscoach Sarina Wiegman. ,,Hun conditie is na een vol seizoen prima in orde en de werking van de buitenspelregel hoef ik ze ook heus niet uit te leggen, want dat lukt me toch niet. Daarom heb ik met mijn staf naar een andere manier gezocht om ze beter voor te bereiden op de Franse hitte: keukentraining.”

Bondscoach Wiegman geeft het goede voorbeeld. Beeld: YouTube/Ons Oranje

Typische vrouwendingen
En dus trainen de voetbalsters dagelijks vijf uur in de keuken van verschillende Franse restaurantketens. Wiegman: ,,Daar wordt hard gewerkt, dus de temperatuur loopt tussen 17.00 uur en 22.00 uur behoorlijk op. Wat mijn speelsters precies doen? Gewoon, typische vrouwendingen. Koken, maar ook opdienen, afwassen, afdrogen en discussiëren. Het gaat ze goed af!”

Gehakt
Komende woensdag treft Oranje in de halve finale van het WK Zweden, in Lyon. Daarom gaan de Leeuwinnen naar een toepasselijke oefenlocatie: de lokale IKEA. Wiegman: ,,De specialiteit van het IKEA-restaurant is Zweedse gehaktballetjes. Als het ons dán nog niet lukt om woensdag gehakt te maken van Zweden, weet ik het ook niet meer.”

Deel dit artikel: