Hugo de Jonge pas op 8 januari aan de champagne: ‘Eerder is niet mogelijk’

Terwijl heel Europa komende middernacht aan de champagne gaat, wacht Hugo de Jonge tot 8 januari met het drinken van het bubbeldrankje. Volgens de minister is het niet mogelijk om al eerder te proosten.

,,Natuurlijk zou ik op oudejaarsnacht om klokslag twaalf uur het liefst naar buiten rennen om de buren de hand te schudden, onder het genot van een glaasje champagne. Sterker nog: ik zou dat het liefst al om half twaalf doen, want dat is het tijdstip dat Bohemian Rhapsody wordt gedraaid. Maar champagne drinken zit er nu gewoon nog niet in. Op 8 januari gaat de kurk pas van de fles. Eerder is niet haalbaar”, zegt De Jonge op zijn eigen YouTubekanaal.

Goed registreren

Het probleem zit hem, volgens de minister, in veiligheidsredenen. ,,Kijk, de champagne ligt in de vriezer, dus dat is het punt niet. Maar ik wil ook goed registreren wie er in mijn huishouden champagne drinkt en hoeveel iedereen krijgt. Daar is mijn IT-systeem nog niet op berekend, want ik wist nog niet zo lang dat oudjaar op 31 december was. En ik kies liever voor de route van de zorgvuldigheid.”

Bij gebrek aan champagne drinkt Hugo de Jonge rode wijn. Sebastiaan ter Burg, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Puur symbolisch

Kritiek op het feit dat omliggende landen wel gewoon om middernacht het glas heffen, laat de tv-persoonlijkheid koud. ,,Dat is puur symbolisch. Al die mensen drinken om middernacht omdat ze vinden dat het bij oud en nieuw hoort. In Australië beginnen ze zelfs vanmiddag al. Dat is de omgekeerde wereld, vind ik. In mijn beleving gaat het er ook niet om wanneer je begint met drinken, maar wanneer de fles leeg is. Met een goede voorbereiding ben ik op 8 januari binnen een uurtje klaar.”

Champagne of niet; Hugo de Jonge hoeft zich vanavond niet te vervelen. Gevraagd naar zijn plannen: ,,Ik schuif vanavond aan bij zeven eindejaarsshows. Daarna ga ik naar huis om mijn eigen, eerder opgenomen oudejaarsconference te bekijken en een paar oliebollen te bakken. En om middernacht steek ik natuurlijk een paar vuurpijlen af. Dat hoort bij oud en nieuw.”

Deel dit artikel: