‘Instorten dak AFAS Stadion schuld van klapperende supporters’

Het instorten van een deel van het dak van het AFAS Stadion is niet te wijten aan een constructiefout, maar is de schuld van de AZ-supporters. Door jarenlang synchroon klappers te gebruiken, zijn er scheurtjes in het bouwwerk ontstaan, die uiteindelijk tot de catastrofe leidden.

,,Alles wijst erop dat de constructie is aangetast vanwege het geklapper van de fans”, zegt een woordvoerder van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). ,,De effecten van die klappers moeten niet onderschat worden. Eén klapper levert ongeveer 50 decibel aan geluid op, maar elke verdubbeling zorgt voor 3 dB extra. Als je nagaat dat er jarenlang duizenden mensen tegelijk klapperden, vooral in de ijskoude wintermaanden, kom je aan enorme geluidssterktes en daartegen was het stadion niet bestand.”

null

null

Advies: volledig afbreken
De OVV raadt de Alkmaarder club aan om het stadion volledig af te laten breken. ,,Het is niet uit te sluiten dat de rest van het stadion ook een keer instort. We moeten er niet aan denken dat dat gebeurt op het moment dat AZ aan het voetballen is, dus preventief slopen verdient onze aanbeveling.”

AZ-directeur Robert Eenhoorn reageert verrast op de bevindingen, maar zegt het advies tot slopen over te nemen. ,,Slopen is een dure operatie. Hopelijk zijn fans van Feyenoord, Ajax en andere rivaliserende clubs bereid om het kosteloos voor ons te doen.”

Nog wel in gebruik
Tot het stadion afgebroken is, zal het stadion mogelijk nog wel worden gebruikt. Het Nederlands daklozenteam heeft al aangegeven graag in het dakloze AFAS Stadion te willen spelen.

Deel dit artikel: