Irritatie over getreuzel Leeuwinnen na laat doelpunt Lieke Martens: ‘Typisch vrouwengedrag’


Het Nederlands vrouwenelftal won gisteren, in blessuretijd, weliswaar met 1-0 van Slowakije, maar de manier waarop leidde tot een berg frustratie. Assistent-bondscoach Michel Kreek raakte geïrriteerd door het kenmerkende getreuzel van de vrouwen, die er liefst anderhalf uur voor nodig hadden om te scoren. Op verzoek van Kreek is het duel met Noorwegen dan ook verzet.

Bijna iedereen te laat
De rechterhand van bondscoach Sarina Wiegman was woedend op zijn speelsters. ,,Dit is echt weer typisch vrouwengedrag. En het was de hele avond al raak. Bijna iedereen kwam te laat voor de wedstrijdbespreking omdat ze het stadion niet konden vinden. Vóór de wedstrijd staan ze vervolgens bijna een uur voor de spiegel in de kleedkamer, waardoor ze bijna de aftrap misten. En alsof dat niet genoeg is, hebben ze er ruim anderhalf uur voor nodig om te scoren. Dat kan allemaal best wat sneller.”

Opmaken voor de tweede helft
Ook in de rust werd het geduld van Kreek behoorlijk op de proef gesteld. ,,Nadat iedereen in het kleedlokaal was en de dames waren uitgepraat over hun vakantieplannen, kon ik eindelijk het woord nemen. ‘Meiden, maak je op voor de tweede helft’, zei ik. Dat namen ze iets te letterlijk op, want de lippenstiften, eyeliners en haarborstels kwamen alweer tevoorschijn. Bijzonder ergerlijk; als ik met dat soort ijdele prima donna’s had willen werken, had ik wel gesolliciteerd naar het trainerschap van Real Madrid.”

De opgemaakte speelsters nemen ruim de tijd op een doelpunt te vieren. Inmiddels hebben ze het veld verlaten. Beeld: Ons Oranje

Noorwegen-Nederland verzet
Door de overwinning heeft Nederland tegen Noorwegen aan een gelijkspel genoeg om naar het WK te gaan. Die wedstrijd stond eigenlijk voor komende vrijdag gepland, maar op verzoek van Michel Kreek is het duel verzet naar 4 september. ,,Maar dat heb ik niet tegen ze gezegd; ze denken nog steeds dat ze over twee dagen in Noorwegen moeten voetballen. Op die manier zijn ze hopelijk begin september wel in het stadion voor de aftrap.”