Italië raakt Songfestivalzege kwijt na negatieve drugstest zanger

Italië heeft welgeteld 42 uur mogen genieten van de winst van het Eurovisie Songfestival 2021. De winnende act Måneskin werd maandagavond namelijk gediskwalificeerd, omdat bleek dat zanger Damiano David – tegen alle wetten van de rockmuziek in – géén cocaïne had gebruikt tijdens het wachten op de uitslag.

Måneskin zorgde zaterdagavond voor een prima performance, zeker voor Songfestival-begrippen. Vooral nadat frontman Damiano David – geen familie van de Britse zanger Craig – een lijntje coke naar binnen leek te werken, stroomden de punten binnen. Toch rees er twijfel: was het wel cocaïne? Om uitsluitsel te geven, werd er een drugtest afgenomen bij de bandleden.

De uitslag volgde maandagavond: negatief. Daardoor kon de organisatie weinig anders doen dan de Italianen diskwalificeren. ,,Een beetje rockband gebruikt drugs en breekt hotelkamers af. Dat ze geen drugs hebben gebruikt, maakt hun act ongeloofwaardig. Daarmee brengen ze de naam van het Eurovisie Songfestival in diskrediet”, zo luidde het officiële statement van ESF-voorzitter Martin Österdahl.

Furieus

Rocker Damiano David reageerde furieus op de negatieve test. ,,Ik heb wel degelijk gesnoven. Dat geldt vermoedelijk voor de meeste deelnemers, trouwens. Hoe denk je dat het anders mogelijk is om een hele avond luisteren naar muziek van bedenkelijk niveau en het commentaar van Jan Smit te overleven? Ik eis een contra-expertise.”

Door de diskwalificatie wordt de prima Nederlandse inzending Jeangu Macrooy op een nacompetitieplek: 22e. De winst kom in handen van de Franse Barbara Pravi, zangeres van het gevoelige chanson Voilà. ,,Merci”, was haar dankbare commentaar.

Deel dit artikel: