Japanse vliegtuigen vallen VAR-centrum aan na omstreden penalty Leeuwinnen

Meerdere Japanse vliegtuigen hebben afgelopen nacht het VAR-centrum in Parijs aangevallen. Vermoedt wordt dat die aanslag verband houdt met de volgens velen onterechte penalty, die het Nederlands vrouwenelftal eergisteren tegen Japan kreeg. Bij de aanval raakte niemand gewond, maar de schade is flink.

Schietstoel
De aanval begon vannacht rond 3.00 uur en duurde twintig minuten. Volgens getuigen stortten vijf kleine vliegtuigen neer op het dak van het videocentrum. Uit beelden van de VAR bleek het om Japanse duikbommenwerpers te gaan. Omdat het VAR-centrum op dat moment niet bemand was, bleef de schade beperkt tot een verwoest dak en wat gebarsten tv-schermen. Ook de piloten hebben het overleefd. Zij brachten zichzelf in veiligheid met de schietstoel, maar zijn nog spoorloos.

Door een bewakingscamera gemaakte beelden van de aanval. Foto: Flickr/Kurt Clark

Makkelie: terecht
VAR Danny Makkelie denkt dat de aanval te maken heeft met de manier waarop Japan is uitgeschakeld op het vrouwen-WK. ,,Over de strafschop die ze in de slotfase tegen kregen, is veel commotie. Ik vond ‘m terecht, maar dat komt misschien omdat ik een Nederlander ben. Objectief gezien kun je moeilijk spreken van een handsbal, want die Japanse had de bal niet klemvast.”

Het veelbesproken moment: uitstekend keeperswerk van deze verdediger. Beeld: YouTube/Ons Oranje

De Franse opsporingspolitie heeft nog geen idee wie de daders zijn. ,,Van de ene kant denken we aan vrouwen; dat zijn de enige wezens die zo besluiteloos zijn om een kamikaze-aanval uit te voeren en dan op het laatste moment de schietstoel te gebruiken. Anderzijds: de aanval is met grote precisie uitgevoerd. Aan boord van de gebruikte toestellen zit geen navigatieapparatuur; de piloten moeten daarom goed kunnen kaartlezen. Als je het zo bekijkt, is het hoogst onwaarschijnlijk dat er vrouwen achter de stuurknuppel hebben gezeten. We focussen ons nu op transgenders.”

Herhaling van de geschiedenis
Mochten de daders inderdaad uit Japan komen, dan is dat een herhaling van de geschiedenis. Afgelopen dinsdag vielen Japanse voetbalsters al veelvuldig een Nederlands doelwit aan, maar zij hadden het vizier toen niet op scherp staan.

Deel dit artikel: