Jongens massaal op vrouwenvoetbal na EK-succes Oranje


Het EK-succes van Oranje heeft al snel een nieuwe hype in Nederland gecreëerd. Voetbalclubs in het hele land hebben zondagavond duizenden aanmeldingen gehad van jongens die op vrouwenvoetbal willen.

Vijftien aanmeldingen
Henk Bens, secretaris van de jeugdafdeling van SES uit Langenboom, ontving kort na de gewonnen finale maar liefst vijftien aanmeldingen. ,,Allemaal jongens van tussen de zes en zestien jaar. Ze willen allemaal op vrouwenvoetbal. In deze tijd van genderneutraliteit zijn ze ook allemaal welkom. Al wordt het nog een hele klus om die allemaal in te delen, temeer omdat we bij SES geen meisjeselftallen hebben.”

Dit gaat we vaker zien: jongens in meisjesteams. Foto: fcuitgeest.nl

Moeite met machocultuur
Volgens een eerste schatting van de KNVB zijn er zondagavond drieduizend jongens aangemeld voor vrouwenvoetbal. ,,De meest uiteenlopende redenen worden genoemd”, zegt iemand van de communicatie-afdeling. ,,In sommige gevallen gaat het om pubers die eerder in een jongenselftal hebben gespeeld, maar moeite hebben met de machocultuur binnen het mannenvoetbal. Bij een meisjesteam kunnen ze gewoon zoete witte wijn of Breezer drinken na een gewonnen wedstrijd. Maar andere jongens willen gewoon eens wereldkampioen worden, en denken daar met een vrouwenteam meer kans op te maken.”

Kevin (14) uit Langenboom heeft een heel andere reden om op vrouwenvoetbal te gaan. ,,Eerlijk gezegd geef ik helemaal niks om voetbal, maar het douchen na de wedstrijden lijkt me wel leuk.”