Justin Kluivert voor recordbedrag naar FC Barcelona – aanvaller mag zelf salaris bepalen

FC Barcelona presenteert Justin Kluivert deze week als nieuwe aanwinst. De Spaanse landskampioen heeft een akkoord met de aanvaller bereikt en betaalt ongeveer 1,1 miljard euro aan Ajax. De transfer betekent slecht nieuws voor Lionel Messi, die door de komst van Kluivert overbodig wordt.

Clubs voor het uitkiezen
Na een seizoen waarin Kluivert (19) zichzelf wekelijks de beste vond, had hij de clubs voor het uitkiezen. Uiteindelijk verkoos hij Barça boven onder meer Real Madrid, Paris Saint-Germain, Bayern München en FC Oss. Kluivert: ,,Barcelona is toch wel een mooie club, denk ik. De beste speler aller tijden, mezelf niet meegerekend, heeft er gevoetbald. Daarmee bedoel ik natuurlijk mijn vader.”

Justin Kluivert tijdens zijn afscheidsinterview. Beeld: Fox Sports

Plafond
Kluivert denkt dat de tijd rijp is om het hogerop te zoeken. ,,Ik zal in Amsterdam natuurlijk al een paar jaar aan mijn plafond, maar ben uit pure clubliefde toch gebleven. Nu ik van Ajax weer een Europese topclub heb gemaakt, kan ik dit hoofdstuk met een gerust hart sluiten. Ik vind het ergens wel vervelend voor de familieleden van Johan Cruijff, want ik neem aan dat de Amsterdam ArenA nu naar mij vernoemd zal worden. Maar ze zullen het ongetwijfeld begrijpen.”

FC Barcelona, dat de transfer in de komende transferperiode zal formaliseren, heeft grootste plannen met de bescheiden sterspeler. Voorzitter Josep Bartomeu: ,,Justin mag zelf bepalen wat hij hier gaat verdienen. En natuurlijk speelt hij iedere wedstrijd, zelfs als hij maar één keer in de week komt trainen. Of ik bang ben voor scheve gezichten? Nou, als Lionel Messi en Luis Suaréz het er niet mee eens zijn, dan vertrekken ze maar. Zo goed zijn ze niet, zeker niet als je ze vergelijkt met de geniale Justin Kluivert.”

Feest in straten van Barcelona
Nadat Barcelona de aanstaande transfer woensdagochtend wereldkundig maakte, stroomde de binnenstad vol met tienduizenden jubelende fans. Ook Andrés Iniesta, die na dit seizoen vertrekt, kwam een eerbetoon brengen aan Kluivert. De menigte had echter nauwelijks oog voor het Spaanse clubicoon. ‘Justin és el nostre salvador’ (‘Justin is onze verlosser’) klonk het uit duizenden Catalaanse kelen tegelijk. ,,Bij zó veel grootsheid kun je alleen maar nederig applaudisseren en respectvol buigen. Ik heb hier een mooie tijd gehad, maar het zal niet lang duren tot mijn prestaties zijn verbleekt bij de brille van Kluivert”, zei Iniesta.

Na de aankondiging van de transfer stroomde de straten van Barcelona vol met fans. Foto: Wikimedia Commons/Ferran Cornellà

Twee jaar
Justin Kluivert – die er onterecht van wordt beticht de realiteit nogal eens uit het oog te verliezen – was overigens nog niet in Barcelona, omdat hij zich in alle rust wil voorbereiden op het naderende WK voetbal. Hij zal na de finale alsnog afreizen om een tweejarig contract te tekenen. Kluivert: ,,Ze wilden me een contract voor het leven aanbieden, maar dat heb ik geweigerd. Ik wil twee seizoenen bij Barcelona blijven. Dan ben ik de club toch echt wel ontgroeid.”

Deel dit artikel: