Kabinet kondigt nieuwe maatregelen aan: hek om Amsterdam

Premier Rutte heeft vrijdagavond nieuwe maatregelen aangekondigd om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. De meest opvallende: een hoog hek om brandhaard Amsterdam.

,,Het gaat niet goed in Amsterdam”, zei Rutte vrijdagavond tijdens de ingelaste persconferentie. ,,Mensen houden zich niet aan de regels en worden overmoedig, wat gezien de bescheiden inborst van de hoofdstedelingen zéér merkwaardig is. Feit is wel dat het aantal besmettingen snel toeneemt. Om te zorgen dat de rest van Nederland deze zomer toch gewoon naar Frankrijk of Spanje kan, moeten we dus harde maatregelen nemen.”

De eerste hekken om de hoofdstad zijn al geplaatst. Foto: Vincent Steenberg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16255392

Recente PCR-test

Daaronder dus een hek om Amsterdam. Rutte: ,,Het is de bedoeling dat niemand de stad meer uit kan, tenzij ze minstens vijf minuten van tevoren zijn gevaccineerd met Janssen. De stad in kan wel. De hekken blijven in elk geval tot 1 september staan. Dit betekent ook automatisch dat Ajax op 22 augustus reglementair van FC Twente verliest wegens niet op komen dagen, maar ze hebben tijd genoeg om die achterstand goed te maken.”

Burgemeester Halsema verwacht niet dat het besluit tot grote onrust leidt: ,,De meeste inwoners van mijn stad hebben geen flauw idee dat er buiten Amsterdam ook nog iets is, dus dat zal wel meevallen.”

Deel dit artikel: