Keiharde straf voor agressieve PSV-fan – aanvaller Ritchie moet verplicht naar Feyenoord


De verstandelijk beperkte man die zaterdagavond in het Philips Stadion Feyenoord-fan Ritchie aanviel, krijgt een meedogenloze straf opgelegd. De directie van PSV heeft bepaald dat de 45-jarige dader zich de komende drie seizoenen tijdens de wedstrijden van Feyenoord in stadion De Kuip moet melden.

Harde straf
,,Het is een keiharde straf, maar we willen dit soort gedrag dan ook ontmoedigen”, aldus PSV-directeur Toon Gerbrands. ,,We hadden hem een stadionverbod van drie jaar kunnen geven, maar dat staat niet in verhouding tot zijn laaghartige daad. Ik keek vanavond AS Trencin tegen Feyenoord en meteen wist ik het: hier kunnen we hem mee pakken. In overleg met Feyenoord hebben we een driejarige seizoenskaart voor hem geregeld. De lokale autoriteiten zien erop toe dat hij tijdens de wedstrijden ook daadwerkelijk in het stadion is.”

Ritchie (links) lacht het laatst en dus het best. Foto: Theo Somers

Amnesty International in actie
De aankondiging van de straf heeft veel commotie veroorzaakt. Veel mensen vinden het een onmenselijke straf. ,,Eén milde lijfstraf is best op zijn plaats, maar dit gaat wel erg ver”, reageert iemand op de site van het Eindhovens Dagblad. Ook Amnesty International is intussen in actie gekomen. ,,Volgens de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is martelen verboden. We verzoeken PSV om een alternatieve straf te zoeken”, meldt een woordvoerder.