Klokkenluider: brandveiligheid Notre-Dame al eeuwen onder de maat

Een medewerker van de Notre-Dame heeft uit de school geklapt over de brandwerende voorzieningen in de Parijse kathedraal. Volgens de zogenoemde klokkenluider is het dan ook geen wonder dat het iconische gebouw deels in vlammen opging. Daarnaast waren ook de arbeidsomstandigheden volgens hem erbarmelijk slecht.

Noodklok
,,Tijdens de bouw en aankleding van de Notre-Dame in de twaalfde eeuw was brandveiligheid een ondergeschoven kindje”, opent de man zijn betoog. ,,De gordijnen in de biechthokjes en de houten banken waren bijvoorbeeld niet van brandvertragend materiaal. Daarover heb ik in 1880 de noodklok al geluid, maar ik vond geen gehoor. De gevolgen heeft iedereen kunnen zien.”

De anonieme klokkenluider (2e van links) met een aantal collega's, in vrolijker tijden. Beeld: Flickr.com/Loren Javier

De anonieme klokkenluider (2e van links) met een aantal collega’s, in vrolijker tijden. Beeld: Flickr.com/Loren Javier

Kromme rug
Volgens de beiaardier, die ook weleens in een film speelde, was er wel meer niet in de haak. ,,De werkomstandigheden zijn al eeuwen abominabel. Medewerkers moeten véél te zwaar tillen. Daardoor kamp ik al jaren met een kromme rug en kan ik al een hele poos niet werken. In het Hôtel des Invalides in Parijs werk ik aan mijn herstel, maar het valt niet mee. Ik zit al zó lang met rugklachten in de Ziektewet, dat mensen mij regelmatig voor ‘Helmonder’ uitmaken. Om tijdens mijn arbeidsongeschiktheid toch bezig te blijven, beheer ik een klokkenluiderswebsite, maar dat laat zich moeilijk vergelijken met het échte werk.”

Dank aan Donald Trump
Volgens de Parijzenaar is het een klein wonder dat het gebouw niet volledig in vlammen is opgegaan. ,,We mogen Donald Trump dankbaar zijn. Hij twitterde tijdens de brand dat de brandweerlieden water moesten gebruiken om het vuur te bestrijden. Zonder de geniale instructies van de heer Trump was de Notre-Dame ongetwijfeld volledig afgebrand, omdat de pompiers dan waarschijnlijk sauvignon blanc hadden gebruikt. Helaas is de schade nog steeds aanzienlijk en is er vast een lange restauratie nodig om de boel te repareren. Ik sluit niet uit dat de Notre-Dame zó lang in de steigers staat, dat toeristen haar verwarren met de Sagrada Familia in Barcelona.”

Opgepakt
De Fransman houdt er rekening mee dat zijn openbaringen niet door iedereen op prijs gesteld worden. ,,Mogelijk wil het kerkbestuur me vervolgen, maar dan is dat maar zo. Ik zal niet de eerste klokkenluider zijn die deze maand wordt opgepakt”, besluit hij quasi verontwaardigd.

Deel dit artikel: