KNVB geeft opheldering: ‘We willen inderdaad dat Ajax kampioen wordt’

De verhalen gaan natuurlijk al langer rond, maar nu heeft de KNVB het ook zelf toegegeven: de voetbalbond is pro-Ajax en fel tegen alle andere betaaldvoetbalclubs in Nederland. Bondsvoorzitter Michael van Praag wilde voor ééns en altijd een einde maken aan de verwarring en nodigde ons uit op het KNVB-complex in Zeist.

,,Normaal gesproken geef ik weinig interviews”, trapt Van Praag af. ,,Maar ik wil een einde maken aan alle cowboyverhalen. Ik lees en hoor steeds meer verhalen dat we Ajax bevoordelen en dat we andere clubs moedwillig naaien, zoals dat dan heet. Aan die onrust moet maar eens een einde komen. We zijn tenslotte een transparante organisatie, net als alle andere voetbalbonden.”

Maar wat is er dan waar van die wilde verhalen? Van Praag: ,,Alles. We willen inderdaad dat Ajax kampioen wordt. En als het kan, moeten ze ook de Johan Cruijff Schaal en de beker winnen. Om dat te bewerkstelligen, gaan we ver.”

Ajax-posters in de gang
Voordat de sympathieke Amsterdammer verder vertelt, laat hij ons eerst zien waar hij werkt. Het valt op dat er Ajax-posters en schilderijen aan de muren van de gangen hangen. Op de schermen die in het gebouw hangen, wordt onafgebroken Studio Voetbal vertoond. En zelfs op de brandblussers staat Ajax. Ook in Van Praags indrukwekkende werkkamer overheersen de kleuren rood en wit.

Michael van Praag in zijn werkkamer in Zeist. Foto: ajax.nl

Mooiste club van allemaal
We vragen de bestuurder of het niet vreemd is dat de KNVB, waar élke club is Nederland deel van uitmaakt, zo’n sterke voorkeur voor één club heeft. Hij schudt het hoofd. ,,Dat is zeker niet raar. Ajax speelt per definitie het mooiste voetbal. Ze hebben de trouwste achterban, het mooiste stadion en, zeker in de jaren negentig, het best georganiseerde bestuur. Zij kunnen Nederland het best vertegenwoordigen op Europees en mondiaal niveau. Het is de mooiste club van allemaal. Je hoeft in Europa echt niet aan te komen met PSV, Feyenoord of Vitesse. Daarom is het ons eraan gelegen dat Ajax week op week wint, voldoende rust krijgt en uiteindelijk kampioen wordt. Iedereen die hier werkt is vóór Ajax. Dat is een harde eis om hier überhaupt te mogen werken.”

Als het Ajax onverhoopt een keer tegenzit, is er in Zeist een aantal maatregelen voorhanden om te zorgen dat Ajax tóch wint. ,,Het beste voorbeeld daarvan is de VAR. Die is puur in het leven geroepen om Ajax te kunnen helpen. Als een dwalende scheidsrechter per ongeluk een dubieus doelpunt van een tegenstander van Ajax goedkeurt, kijkt de VAR mee. Die heeft maar één taak: zorgen dat de goal alsnog wordt geannuleerd. De VAR’s werken op provisiebasis. Voor elke keer dat ze Ajax in het zadel helpen, ontvangen ze een bonus. Ook als ze een feestje van bijvoorbeeld PSV, Feyenoord of FC Groningen kunnen verpesten, krijgen ze een extraatje. Het is allemaal één groot complot”, lacht Van Praag.

Het KNVB-complex. Foto: Flickr/E. Dronkert

Commotie in Eindhoven
Het meest recente wapenfeit van de KNVB is het verzetten van PSV – ADO Den Haag naar zondagavond 20.00 uur. ,,Dat is natuurlijk een belachelijk tijdstip. We hadden gehoopt dat er daardoor veel commotie in Calimerostad Eindhoven zou ontstaan, zodat de concentratie van de spelers zou verslappen. Volgens mij is dat aardig gelukt, haha.”

Volgens Van Praag heeft de KNVB nog voldoende plannen om de godenzonen nóg dominanter te maken. ,,Ik kan nog niet in detail treden. Maar ik kan wél vast melden dat we bezig zijn om de naam van de KNVB te veranderen in KNJB (de J staat voor de geuzennaam van Ajax, red.). Zo voorkomen we dat andere clubs dan Ajax zich te nauw verbonden met ons voelen. Al hoeven we ons daar na dit interview misschien geen zorgen meer om te maken.”

Deel dit artikel: