KNVB maakt stevig statement: Oranje boycot ‘corrupt’ Rusland


De kogel is door de kerk: Oranje boycot volgend jaar het WK voetbal in Rusland. Daarmee laat de KNVB zijn afkeer blijken voor het beleid in Rusland: ‘In dat land wíllen we niet eens voetballen.’

Spanningen
,,Eigenlijk is Rusland helemaal geen fijn land”, zei KNVB-bestuurslid Gijs de Jong vlak na de laatste kwalificatiewedstrijd. ,,Het land is corrupt, Poetin deugt niet en er zijn al jarenlang wat spanningen tussen Nederland en Rusland. Als KNVB hebben we daarom gezegd: blijf maar lekker thuis. In dat land wíllen we niet eens voetballen. En dan zwijgen we nog maar over de FIFA, dat het toernooi organiseert.”

Experimenteren
De Jong: ,,We hebben bondscoaches Blind en Advocaat daarom opdracht gegeven de kwalificatiereeks te beschouwen als een oefencampagne. Vooral Danny heeft dat goed begrepen, door flink te experimenteren met nieuwe spelers. Ze hebben de opdracht goed uitgevoerd, want kansloos verliezen van Bulgarije is heus niet zo simpel als het lijkt.”

De bondscoaches voerden de opdracht naar behoren uit. Foto: onsoranje.nl

Mogelijk ook Qatar-boycot
Of Nederland wel van plan is deel te nemen aan het WK in 2022, is ook nog onzeker. De Jong: ,,Ook Qatar is natuurlijk geen fijn land, met die hitte en erbarmelijke omstandigheden voor stadionbouwers. Als de situatie daar niet snel verbetert, boycotten we ook Qatar. Hoe? Door Frank de Boer aan te stellen als bondscoach natuurlijk!”