KNVB schaft VAR af na nieuwe reeks missers

De KNVB heeft de VAR per direct de spreekwoordelijke nek omgedraaid. Na een nieuwe reeks dwalingen van de toch al weinig populaire videoscheidsrechter vindt de voetbalbond het genoeg geweest en kiest het voor een andere manier om discutabele situaties te beoordelen. Het publiek krijgt daar een belangrijke rol in.

Compleet belachelijk
Het leek zo mooi: een videoscheids die kon ingrijpen als de scheidsrechter een fout dreigde te maken. In de praktijk werkte het helaas voor geen meter. De VAR viel bijna elke week in negatief opzicht op en maakte zich compleet belachelijk. Afgelopen weekend was het opnieuw een bonte kermis, wat zorgde voor veel commotie onder voetbalsupporters – die normaal zo genuanceerd zijn en hun mening zelden kenbaar maken.

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond is duidelijk. ,,Ik ben hélemaal klaar met die VAR. De afgelopen maanden ging het weliswaar beter, maar dat is vooral omdat het toen zomerstop was. Sinds de start van de competitie is het weer compleet hopeloos. Dan rest ons maar één optie: kappen met die onzin.”

Stem voor het publiek
Om de scheidsrechters te kunnen helpen, wordt voortaan het publiek ingezet. Van Egmond: ,,Na dubieuze situaties op het veld tonen we herhalingen op de stadionschermen, gevolgd door drie mogelijke arbitraire beslissingen. Het publiek in het stadion kan met een speciale app stemmen en de beslissing met de meeste stemmen wordt toegepast. Zo houden we het democratisch en fair.”

De VAR kan naar zijn baantje fluiten. Beeld: Fox Sports

Biertjes
Danny Makkelie, Nederlands bekendste VAR, is niet gelukkig met het besluit om zijn beroep te schrappen. ,,Het was een prima baantje, vonden ook mijn collega-VAR’s; in korte broek een beetje voetbal kijken op tv met een paar biertjes binnen handbereik. Misschien had de KNVB dat laatste trouwens moeten verbieden. Dan was het VAR-experiment mogelijk wél succesvol geweest.”

Deel dit artikel: