KNVB schrapt Koningsdag 2019: volledig competitieprogramma op 27 april

Voor het eerst sinds 2012 is er dit jaar geen Koningsdag. De KNVB heeft die dag, in overleg met het Koninklijk Huis, geschrapt, zodat er dan een speelronde in de eredivisie afgewerkt kan worden. Koning Willem-Alexander reageert opgelucht, maar zijn vrouw is minder blij.

Lekker voetballen op Koningsdag
Door de uitzonderlijke Europese prestaties van Ajax draait de afdeling Planning van de KNVB momenteel overuren. Aan hen de haast onmogelijke taak om wedstrijden in te plannen zonder dat Ajax oververmoeid aan het tweeluik met Tottenham Hotspur moet starten. ,,We hebben al voorgesteld om De Graafschap – Ajax op een vrijdagmiddag te laten voetballen, of om de 33e speelronde op de 35e speeldag te laten afwerken. Dat waren natuurlijk verlate eenaprilgrappen. De werkelijkheid is dat we pas vanmiddag (donderdag, red.) een akkoord hebben bereikt met alle clubs en het Koninklijk Huis: we gaan op Koningsdag lekker voetballen”, verduidelijkt de KNVB.

Koningsdag en voetbal gaan prima samen, bewijst deze foto. Foto: Wikimedia CC/Erikt

Pasen en Pinksteren verzetten geen optie
Pogingen om Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag dit jaar te schrappen ten faveure van het eredivisievoetbal, liepen volgens de voetbalbond op niets uit. ,,Tweede Paasdag schrappen zou ongetwijfeld leiden tot een dagvaarding van IKEA en andere grote meubelgiganten. En het skippen van Tweede Pinksterdag zou een conflict met de organisatie van Pinkpop veroorzaken. Bovendien zijn de meeste voetballers in juni op vakantie. Koningsdag verzetten, daarentegen, veroorzaakt geen grote problemen. Koning Willem-Alexander is natuurlijk een groot sportliefhebber – dat scheelt.”

Vals zingende kinderen
Het besluit van de KNVB houdt dus in dat er dit jaar geen Koningsdagprogramma is in Amersfoort. Koning Willem-Alexander: ,,Een uitstekende keuze. Ik kijk liever naar een voetbalwedstrijd dan naar een voorstelling van dansende, vals zingende kinderen.” Koningin Máxima is echter niet zo enthousiast over de rare capriolen van de KNVB: ,,Ik vind het een beetje dom.”

Deel dit artikel: