KNVB volgt voorbeeld Nederlandse rechtspraak: ‘Geen zin is geen schorsing’


Voetballers die na een gele of rode kaart worden geschorst, hoeven niet per se hun hele straf uit te zitten. De tuchtcommissie van de KNVB gaat de lijn van het Nederlandse rechtssysteem volgen, onder het motto ‘Geen zin is geen schorsing’.

Maatschappij volgen
,,We willen eenduidig en duidelijk te werk gaan, en de ontwikkelingen in de maatschappij volgen”, verduidelijkt bondsvoorzitter Michael van Praag. ,,In Nederland kan een veroordeelde die geen zin heeft om mee te werken aan zijn straf gaan en staan waar hij wil. Als de tuchtcommissie van de KNVB er dan op staat dat een geschorste zijn straf volledig uitzit, zou dat verwarrend zijn.”

De nieuwe regel geldt ook voor geschorste amateurvoetballers.

Versneld terugkeren
Onder het motto ‘Geen zin is geen schorsing’ wil de KNVB veroordeelde voetballers dan ook de kans geven versneld terug te keren binnen de lijnen. Van Praag: ,,Als iemand een derde van zijn schorsing heeft uitgezeten, mag hij van ons best weer meedoen. Tenzij hij helemaal geen zin heeft om aan de kant te blijven. Dan mag hij direct weer voetballen en knijpen we een oogje toe.”

De nieuwe regel is positief voor ADO Den Haag-verdediger Tom Beugelsdijk. Hij werd eerder deze week voor vier duels geschorst, maar mag komend weekend dus gewoon meedoen tegen VVV-Venlo. Beugelsdijk: ,,Dat komt goed uit, want ik heb geen zin om in Venlo op de tribune te gaan zitten. Bovendien heb ik me de afgelopen dagen goed gedragen.”