Koopmans vergeet gist: ‘Andere dingen aan mijn hoofd’

Grote problemen voor Marion Koopmans, zo vlak voor de jaarwisseling. De virologe wilde alvast oliebollen bakken, maar was in de gauwigheid vergeten gist aan het deeg toe te voegen. Hierdoor zijn de oliebollen plat en hard.

Normaal bakt Marion Koopmans de oliebollen pas op de laatste dag van het jaar, maar dit jaar doorbreekt ze die traditie. ,,Op oudjaarsdag heb ik geen tijd, want ik heb andere dingen aan mijn hoofd. Ik wil dan in alle rust de tweets van Willem Engel en Thierry Baudet lezen, want ik verwacht van hen mooie jaaroverzichten en zij hebben altijd veel zinvols te melden. Daarnaast ga ik goed zitten voor de finale van de Top 2000, zodat ik op tijd kan wegzappen voor Claudia de Breij en niet verrast word wanneer ik in de keuken sta. We hebben dit jaar al genoeg ellende meegemaakt.”

Vergist

Tijdens het bakproces merkte Koopmans al dat er iets niet helemaal goed ging. ,,De bollen werden maar niet rond. Toen ik daarna mijn tanden erin zette, bleken ze zo hard als de avocado’s van de Aldi. Bovendien zien ze er niet uit. Ik pakte het pak erbij en ontdekte mijn fout al snel: ik had me vergist en was vergeten gist aan het deeg toe te voegen. Daardoor rees het beslag niet. Helaas zijn er nu wel problemen gerezen, want ik heb geen ingrediënten meer in huis en nauwelijks tijd om nog naar de supermarkt te gaan.”

Marion Koopmans, samen met haar culinaire creaties. Foto: BoPhilogirl. Exif: foto Guido Benschop, CC0, via Wikimedia Commons en Teunie, CC BY-SA 3.0

Weggeven

Koopmans is voornemens om de platte oliebollen weg te geven. “Wellicht hebben vaccinweigeraars belangstelling. Die hebben normaal geen interesse in dingen waarvan ze niet weten wat erin zit, maar dat kan ik ze precies vertellen. En ik weet ook wat er niet in zit. Wat ik zelf ga eten in de laatste uren van 2021? Ik denk oliebollen, maar dan naar het recept van een bevriende wetenschapper: Dr. Oetker.”

Deel dit artikel: