KOZP tevreden: weinig zwarte pieten tijdens sobere Eindhovense carnavalsoptocht

De Zwarte Piet-traditie is aan het uitsterven. Dat is tenminste de conclusie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Leden van de machtige antischminkbeweging waren zaterdagmiddag aan het parcours van de Eindhovense optocht en zagen dat er maar weinig pieten meeliepen.

Sobere vertoning
,,Op basis van wat we gezien hebben, kunnen we concluderen dat Zwarte Piet zijn langste tijd heeft gehad”, analyseert een zegsman van KOZP. ,,We hebben alle deelnemers aan de Lampegatse Optocht goed bestudeerd en we zagen niet één zwarte piet. Ook geen roetveegpiet, trouwens. In het algemeen was het een sobere vertoning, zonder wagens en fanfares. Veel mensen in de binnenstad waren niet verkleed of liepen met een tasje van de Primark rond. Prima.”

KOZP sprak ook met het Eindhovense publiek. ,,Enorm veel mensen waren enthousiast over onze aanwezigheid. ‘Leuk dat jullie tijdens carnaval een statement willen maken over een kinderfeest dat al bijna drie maanden achter ons ligt’, was een veelgehoord compliment. Anderen gaven aan dat ze, net als wij, het uiterlijk van Zwarte Piet willen veranderen. Ovallend veel mensen zeiden dat ze het uiterlijk van de KOZP-leden liever willen veranderen, maar daar zijn we verder niet mee in gesprek gegaan.”

Een deelnemer aan de Lampegatse Optocht, die dit jaar een ietwat sober karakter had. Ongetwijfeld een gevolg van het goede werk van KOZP. Foto: Flickr/FaceMePLS

Geen optochten meer
Ook in andere plaatsen wint KOZP terrein, concludeert KOZP zelf. ,,We hebben geluiden gehoord dat er dit jaar in steden als Amsterdam, Groningen, Den Haag en Utrecht helemaal geen carnavalsoptochten zijn. Die zijn ongetwijfeld afgeblazen omdat de mensen daar voelen dat er voor Zwarte Piet geen plaats meer is. Daarmee is voltooiing van onze missie steeds dichterbij.”

Onzin
KOZP wil ook nog gezegd hebben niets tegen het carnavalsfeest te hebben. ,,Met carnaval kramen mensen, onder invloed van alcohol, een hoop onzin uit en zijn ze wanhopig op zoek naar aandacht. Dat is eigenlijk precies hetzelfde als wat wij doen.”

Deel dit artikel: