Leuke acties rondom vrouwen-EK in Helmonds café: rondje bier bij elke geslaagde pass


Het EK vrouwenvoetbal leeft niet in Nederland? Daar is de uitbater van Café De Sport in de Helmondse wijk Stiphout het niet mee eens. Hij zendt elke wedstrijd uit op een groot scherm en heeft leuke acties bedacht om kijkers naar zijn kroeg te lokken.

Oranje oase
Café De Sport lijkt momenteel wel een oranje oase. Nederlandse vlaggen, oranje vlaggen, vlaggen met leeuwen, slingers, noem maar op. ,,Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat niet allemaal voor het EK vrouwenvoetbal heb gedaan”, bekent uitbater Erik Kretschmer. ,,Eind april heb ik mijn café helemaal oranje versierd in verband met Koningsdag. Kort daarna ben ik op vakantie gegaan en ik ben er nog niet aan toegekomen om het op te ruimen. Dat doe ik na het EK wel.”

De gevel van Café De Sport. Deze foto is begin mei door een passerende Google Streetview-auto gemaakt.

Leuk spelletje
De beroepstapper grijpt het EK namelijk aan om zijn kroeg vol te krijgen. ,,Ik denk écht dat mensen graag samen naar het kampioenschap komen kijken. Niet iedereen neemt vrouwenvoetbal serieus, maar dat is eigenlijk onterecht en bovendien erg neerbuigend naar vrouwen; het is een erg leuk spelletje. Ik mag, als mijn café dicht is, graag naar een dameswedstrijd kijken. Vooral als ik een beetje down ben en een keer goed hard wil lachen. Of als ik ’s nachts de slaap niet kan vatten.”

Rondjes weggeven
Café De Sport doet zijn naam eer aan; zeer regelmatig worden er sportwedstrijden – meestal duels van PSV of Formulie 1-races – live uitgezonden op een groot scherm. Dan is Kretschmer niet flauw met het weggeven van rondjes als er iets te vieren is. ,,Het is al jarenlang een goed gebruik dat ik bij elk doelpunt van PSV aan de bel trek. Maar het afgelopen seizoen moest ik die gewoonte wat bijstellen, omdat ik de biervoorraad niet meer kwijt kon in mijn opslagruimte. Bij elke goal heb ik alle aanwezigen maar een vat bier meegegeven, voor thuis. En bij elke goal van Luuk de Jong twee. Anders bederft het toch maar.”

Ook tijdens Formule 1-races mag de horecaman graag eens aan de bel trekken. ,,Vorig jaar deed ik dat bij elke podiumplaats van Max Verstappen. Nu is die regel iets versoepeld. Bij elke afgelegde ronde van Max gaat de tapkraan open, onder het motto: ‘Een rondje van Max is een rondje van mij.’

Erik Kretschmer, sportliefhebber pur sang.

Bier bij buitenspel
Ook tijdens de wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen op het EK wil de Helmonder uitpakken – als er tenminste reden tot juichen is. ,,Het is misleidend om aan te kondigen dat ik bij doelpunten van Nederland een rondje geef, want we weten allemaal dat doelpunten maken op dit moment nog wat te hoog gegrepen is voor voetbalvrouwen. Ik heb de regel daarom wat bijgesteld: bij elke geslaagde pass van een Leeuwin krijgen de kijkers gratis bier. En datzelfde gebeurt als er tijdens een wedstrijd van Oranje wordt gevlagd voor buitenspel. Dat gebeurt toch niet, want ik heb gehoord dat er vrouwelijke grensrechters zijn. Die weten echt niet wat buitenspel is.”

Café verloten
Maar wat nu als Nederland tóch een keer scoort tijdens het EK? Kretschmer: ,,In dat geval verloot ik mijn café aan degenen die op dat moment binnen zitten. Inclusief de hele inboedel. Dan hoef ik die oranje vlaggen tenminste ook niet meer op te ruimen.”