Lichtfestival GLOW voortaan alleen overdag geopend: ‘Energiekosten rezen de pan uit’


De organisatie van GLOW heeft de openingstijden van het evenement gewijzigd. Vanaf dinsdag is het Eindhovense lichtfestival alleen overdag toegankelijk. Zodra het donker wordt, gaan de poorten dicht. Daardoor moeten de energiekosten fors afnemen en bovendien wordt er minder drukte verwacht.

Extreme drukte
Deze hele week staat Eindhoven in het teken van GLOW. Het lichtkunstfestival trekt jaarlijks vele honderdduizenden bezoekers naar de Lichtstad. Ook deze editie wordt weer goed bezocht. Door de massale belangstelling is het vaak dringen geblazen op de route. Veel bezoekers klagen dan ook over extreme drukte, die in de avonduren op het hoogtepunt is. Dikwijls is een bezoek aan GLOW niet zonder gevaar; rondslingerende statieven van amateurfotografen die op zoek zijn naar een Facebookwaardig plaatje zorgen nogal eens voor struikelpartijen.

Bezoekers en fotografen zorgen voor onoverzichtelijke situaties bij GLOW. Foto: Chiel Timmermans / ED.nl

Veiliger
De organisatie grijpt dan ook in en past de openingstijden aan. GLOW is niet langer van 18.30 uur tot 23.00 uur te bezoeken, maar dagelijks van 8.00 uur tot 16.30 uur. ,,Door de verruimde openingstijden hebben de bezoekers meer tijd om GLOW te bezoeken”, laat de organisatie weten. ,,Het is dan licht, waardoor de route veiliger en overzichtelijker is. En omdat het licht is, hoeven de foto’s niet meer met lange sluitertijden te worden gemaakt. Hinderlijke statieven zijn zo overbodig.”

Lagere energiekosten
De organisatie geeft toe ook een financieel belang te hebben bij de aangepaste openingstijden. ,,Wanneer het donker is, moet de verlichting van alle GLOW-projecten branden om iets te kunnen zien. Dat kost natuurlijk erg veel geld en de energiekosten rezen de pan uit. De Catharinakerk, bijvoorbeeld, ziet er onverlicht misschien iets minder kleurrijk en spectaculair uit, maar is nog altijd het bezoeken waard. We hopen dat de bezoekers begrip hebben voor onze keuze, die deels omwille van hun veiligheid en gemak is gemaakt.”

Overigens lijkt het erop dat de bezoekers nog wat moeten wennen aan de veranderde openingstijden van GLOW. Dinsdagmiddag werden er nog nauwelijks bezoekers op de route gesignaleerd. Over de reden tast de organisatie in het duister.