Lumineus idee: thuiswedstrijden Helmond Sport voortaan in het donker


Helmond Sport denkt dé manier te hebben gevonden om het klagende publiek weer tevreden te stellen. De zwalkende ploeg uit de Jupiler League gaat in eigen stadion voortaan zonder verlichting voetballen, zodat de fans niets meer zien van het niet al te verheffende spel.

Leuke avond
,,We waren al maanden op zoek naar een manier om onze trouwe supporters weer een leuke avond te bezorgen. Dat kunnen we bewerkstelligen door onze selectie te laten trainen of nieuwe spelers aan te trekken, maar dat kost respectievelijk tijd en geld en vooral dat laatste hebben we niet. Ondanks een aantal brainstormsessies bleef hét ultieme idee uit”, zegt clubwoordvoerder Lowie de Kat dinsdagochtend.

Maar de leiding van de jubilerende club kreeg ineens hulp uit Oss. Daar vielen maandagavond de lichtmasten uit terwijl FC Oss tegen Jong PSV voetbalde. De Kat: ,,Eureka, dacht ik. Dat gaan wij ook doen: zonder licht voetballen. Het publiek ziet dan niets van wat er op het veld gebeurt, en heeft dus minder reden tot klagen. Of voetballen in het donker toegestaan is? Ik kan me niet voorstellen dat de FIFA er moeilijk over doet. Die kijken vast niet op een verduistering meer of minder.”

Duistere zaken tijdens FC Oss – Jong PSV. Foto: Rik Elfrink

Schaduwzijde
In het duister voetballen heeft ook een schaduwzijde: de spelers zien geen hand voor ogen. Helmond Sport-trainer Roy Hendriksen denkt niet dat het veel uitmaakt: ,,Passes komen nu ook niet aan en sommige spelers voetballen al het hele seizoen alsof ze geblinddoekt zijn, dus het zal waarschijnlijk geen negatieve invloed op het spel hebben. Sterker nog: als de lichtmasten niet meer aan hoeven, bespaart Helmond Sport enkele honderden euro’s per jaar. Van dat geld kunnen we een leuke linksback kopen.”

Lowie de Kat denkt zelf dat het financiële voordeel nog groter kan worden. ,,We kunnen de lichtinstallatie natuurlijk verkopen. Sommige Helmondse hobbyisten met groene vingers hebben veel interesse in zulke lampen, als je begrijpt wat ik bedoel.”

Nachtclub
Vooralsnog blijft het aanvangstijdstip van de thuiswedstrijden volgens De Kat onaangepast. ,,We trappen, afhankelijk van de tossuitslag, om 20.00 uur af. In de lente en in de zomer is het langer licht en beginnen we wat later, zo rond 23.00 uur. Of zelf nóg iets later; dan worden we gewoon een nachtclub.”

Op vrijdag 8 december zal de eerste wedstrijd in het donker zijn. Helmond Sport ontvangt dan FC Eindhoven. Oefenmeester Hendriksen rekent op een afgetekende overwinning. ,,Tegen een tegenstander uit de Lichtstad zijn we dan enorm in het voordeel.”