Machtig PSV verliest, maar oogst applaus tegen LASK Linz

Ondanks een totaal onverdiende 4-1 nederlaag heeft PSV donderdagavond indruk gemaakt in Europa. De machtige voetbalmachine uit Eindhoven maakte negentig minuten lang reclame voor de voetbalsport, maar miste fortuin tegen de lafhartige Oostenrijkse counterploeg.

De geprezen coach Mark van Bommel begon met een gedurfde 4-3-3-opstelling. Die dappere keuze sorteerde direct effect. Een Oostenrijker, waarschijnlijk diep onder de indruk van al het voetballend vermogen in zijn buurt, beroerde de bal in totale paniek met de hand. Helaas voor de Oostenrijker in kwestie was hij niet de keeper, waarna de arbiter weinig anders kon doen dan PSV een penalty toekennen. Met dat buitenkansje wist doelpuntenmachine Daniel Schwaab wel raad: 0-1.

Tien, tien, tien
Het publiek ging er eens goed voor zitten. Het massaal meegereisde Eindhovense publiek scandeerde tien, tien, tien, terwijl de meeste LASK-fans het stadion al verlieten, om files voor de liften voor te zijn.

In de rust waren haast alle Oostenrijkse fans al vertrokken. Foto: twitter.com/EProvie

Zoek
PSV ging onverstoord door en combineerde de thuisploeg hélemaal zoek. Lask Linz, dat ondanks de geringe hoogte waarin de Oostenrijkse stad ligt wel degelijk een topploeg is, kon weinig anders doen dan massaal verdedigen en hopen op een zeldzaam moment van zwakte aan Eindhovense zijde of een arbitrale dwaling.

Die momenten kwamen niet, maar toch scoorde het nog steeds bibberende LASK vier keer. Alle treffers hadden één belangrijke gemene deler: PSV viel niets te verwijten. Het ensemble uit Linz had het geluk dat PSV nooit heeft en kon via vier laffe counters uitlopen naar een totaal geflatteerde 4-1, waar een 4-9 uitslag de veldverhoudingen beter had weergegeven.

Ondanks de afgetekende nederlaag oogstte PSV applaus van de Eindhovense supporters én de overgebleven Oostenrijkers. Tijdens de ereronde zetten de thuissupporters spontaan het chanson ‘PSV wird einmal im Jahr Meister’ (‘Eens per jaar wordt PSV kampioen’) in, wat door de rood-witten dankbaar werd beantwoord met buikschuivers op de uitstekende grasmat.

Goede weg
Coach Mark van Bommel sprak van een surrealistisch avondje. ,,Zó goed spelen en dan toch verliezen, dat gebeurt je hooguit één keer in je carrière. Ondanks het teleurstellende resultaat, was deze match voor mij de bevestiging dat we op de goede weg zijn. Ik ga de komende weken dan ook helemaal niets veranderen.”

PSV-directeur Toon Gerbrands, die van de gelegenheid en het momentum gebruikmaakte om zijn boek ‘De prijs van succes’ in Oostenrijk te promoten, rekent er niet op dat PSV dit jaar overwintert in Europa. ,,Dat lijkt me niet, want we gaan in januari naar Qatar. Daar is zó veel ophef, dat voetbal maar bijzaak is. En gezien de huidige vorm van dit elftal komt dat ook wel goed uit.”

Deel dit artikel: