Maker Ronaldo-beeld onthult levensecht standbeeld Berry van Aerle aan Helmonds kanaal


Eindelijk is het er: een standbeeld van voetballegende Berry van Aerle. Het enorme beeldhouwwerk werd woensdag onthuld door maker Emanuel Santos, die ook verantwoordelijk was voor het fenomenale Ronaldo-beeld op het vliegveld van Madeira. Toch lijkt het Berry-beeld zo mogelijk nóg meer op de uitgebeelde voetballer.

Beeld van Berry
Nadat de levensechte büste van Ronaldo vorige maand was onthuld, kreeg de virtuoze kunstenaar Santos een telefoontje van Helmond Marketing. ,,Maak ook eens zo’n prachtig beeld van Berry, onze kampioen. We kunnen hem wel eren met bijvoorbeeld een musical, maar daar zit hij vast niet op te wachten. Een subtiel gouden standbeeld is iets blijvends”, zo luidde de strekking.

Twee gebronsde Ronaldo’s. Rechts de echte.

Aerlese Brug
Verguld van trots door de nieuwe opdracht werkte de Portugese sculpturist hard aan een gouden Berry. Werkdagen van drie uur waren eerder regel dan uitzondering en het tien meter hoge resultaat kon woensdag dan ook al onthuld worden. Het beeld pronkt voortaan pal naast de Havenbrug, die – bij gebrek aan een luchthaven in Helmond – dan ook naar Van Aerle vernoemd zal worden: de Aerlese Brug. Waarom Berry een stofzuiger vasthoudt is evenwel niet helemaal duidelijk. Mogelijk heeft Santos Van Aerle verward met Willy van de Kerkhof, een andere grote Helmondse voetballer die de bijnaam ‘De Stofzuiger’ had.

Berry van Aerle, met de stofzuiger in zijn rechterhand. Foto: de weblog van Helmond / Harrie Grijseels

Lyrisch
Het gros van het publiek reageerde lyrisch op het kolossale beeld, al had een enkeling niet eens in de gaten dat er een massief gouden beeld op het Havenplein verrezen was. ,,Ik kwam vroeger elke week bij café De Vlinder. Dan valt een met goud behangen voetballer meer of minder op het Havenplein heus niet op”, aldus een nuchtere passant.

Schitterend
Berry van Aerle was emotioneel toen hij zijn beeld uit de doeken had gedaan. ,,Ik vind het schitterend; kan het niet geloven. Het lijkt écht precies op me, en dat de naastgelegen brug naar me vernoemd wordt, maakt de eer des te groter. Ronaldo heeft dan wel een luchthaven, maar ik heb vanaf nu mooi een Havenbrug.”