Marco van Basten wil Studio Voetbal ingrijpend veranderen


Als het aan Marco van Basten ligt, gaat Studio Voetbal op de schop. De Chief Officer of Technical Development bij de FIFA, wiens vernieuwende ideeën om het voetbalspel te veranderen gisteravond nog werden afgekraakt, heeft een lijst opgesteld met daarop tien punten die het programma aantrekkelijker en eerlijker moeten maken.

De vijf kenners bespreken de plannen van Van Basten.

De tien geboden van Marco van Basten:

 • Alcohol afschaffen
  Het is algemeen bekend dat mensen als Jan Mulder en Co Adriaanse vlak voor het programma begint graag een biertje of tien drinken. Dat komt het niveau van het programma niet ten goede. Alcohol tijdens of vlak voor het programma moet verboden worden.
 • Tijdstraffen
  Als iemand aan tafel het wel erg bont maakt en té erge onzin verkoopt, moet hij tien minuten buiten beeld plaatsnemen en mag hij zich nergens mee bemoeien. Bij herhaling volgt definitieve uitsluiting.
 • Shout-outs in plaats van verlenging
  Wanneer een discussie op een dood spoor is beland, volgen shout-outs – om te voorkomen dat het programma onnodig verlengd moet worden. De bewuste gasten mogen dan tien seconden lang op een zo luid mogelijke toon hun standpunt verkondigen en een decibelmeter bepaalt de winnaar. Om het eerlijk te maken, krijgt Jan Mulder een handicap van 5dB.
 • Effectieve zendtijd
  Door onnodig geklets van tafelgasten die zichzelf graag horen praten, gaat er veel effectieve zendtijd verloren. Voortaan stopt de klok als gasten – of Tom Egbers – afdwalen, zodat er voornamelijk over voetbal gepraat wordt. Wel moeten de zenderbazen en tafelgasten er rekening mee houden dat het programma pas ver na middernacht is afgelopen.
 • Geen gezeur tegen de leiding
  Tom Egbers heeft de leiding – ook al straalt hij dat niet uit. Zelfs als zijn overgang naar een ander onderwerp nog zo onnatuurlijk is, dan dient er naar hem te worden geluisterd. Geen gezeur tegen de presentator. Bij overtreding volgt een tijdstraf.
 • Onbeperkt wisselen
  Oeverloos discussiëren – al dan niet in combinatie met overmatig drankgebruik – kost energie. Het moet mogelijk worden om vermoeide tafelgasten in de slotfase van het programma te vervangen door fitte mensen, zodat kijkers ook in de laatste minuten de draad niet kwijtraken.
 • Anderen uit laten praten
  Er gaat veel tijd verloren doordat gasten lukraak door elkaar heen oreren. Er mag voortaan maar één persoon tegelijk praten. Een mogelijke optie is het tijdelijk uitschakelen van de microfoontjes van de mensen die niet aan het woord zijn.
 • Minder afleveringen per seizoen
  De kwaliteit van het programma dient prioriteit te krijgen. Studio Voetbal wordt nu 34 keer per jaar uitgezonden en dat is te vermoeiend. Niet alleen voor de makers, maar ook voor de kijkers.
 • Alleen voetbalkenners aan tafel
  Regelmatig schuiven er mensen aan die nooit gevoetbald of gecoacht hebben, maar zich toch graag mengen in tactische discussies. Özcan Akyol is een aardige vent en een verdienstelijk columnist, maar een seizoenskaart van Go Ahead Eagles is niet afdoende om je voetbalkenner te mogen noemen.
 • Ook aandacht voor Ajax
  Binnen Studio Voetbal heerst een duidelijke anti-Ajax-stemming. Het is duidelijk dat de presentator, vaste gasten en programmamakers weinig sympathie hebben voor de godenzonen. Ajax moet vaker aan bod komen en positiever worden belicht.