Matthijs van Nieuwkerk voor 90 miljoen naar Spaanse zender TVE: ‘Ik ben Nederland ontgroeid’

Het zat er al een tijdje aan te komen maar nu is het definitief: Matthijs van Nieuwkerk verlaat Nederland. De Spaanse televisiezender TVE Internacional neemt de bescheiden presentator voor circa 90 miljoen euro over van BNNVARA. Daarmee troeft de zender het Amerikaanse NBC en het Arabische Al Jazeera af, die Van Nieuwkerk ook graag aan boord wilden halen.

Juiste moment
Van Nieuwkerk vertrok donderdagochtend naar Madrid om de megatransfer af te ronden. ,,Ik ben dolblij”, zo liet hij telefonisch weten. ,,Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik ooit naar het buitenland wilde als de tijd rijp was. Nu ik 58 ben, is het juiste moment aangebroken en bovendien ben ik Nederland ontgroeid. Ook voor BNNVARA is het mooi dat ze nog iets aan me kunnen verdienen, want volgend jaar ben ik transfervrij. Wat er met de transfersom gebeurt weet ik niet; ik vermoed dat het terug naar de belastingbetaler gaat.”

Stokslagen
De kalme tv-persoonlijkheid geeft toe dat hij de afgelopen maanden ook met andere geïnteresseerden sprak. ,,Overal ter wereld wilden ze mij eigenlijk hebben. Al Jazeera en NBC waren het langst in de race en ook bij die zenders had ik een goed gevoel. Bij NBC wilden ze het format van De Wereld Draait Door een-op-een overnemen. Het programma zou daar As The World Turns gaan heten. Compleet revolutionair natuurlijk; daarvan hebben ze in Amerika nog nooit gehoord. Ook Al Jazeera wilde veel betalen, maar het risico van stokslagen bij tegenvallende kijkcijfers vond ik te riskant.”

Matthijs van Nieuwkerk gaat ons land verlaten. Foto: Wikimedia CC/DWDD

Origineel format
Uiteindelijk nam Van Nieuwkerk dus Spanje als besluit. ,,TVE bood me het hoogste salaris, al moet ik bekennen dat ik niet zo gevoelig ben voor geld. Wat ik belangrijker vind: de zender heeft originele plannen met het programma. Ik kan wel alvast iets verklappen: het programma gaat El Mundo Sigue heten: Spaans voor De Wereld Draait Door. In de show laten we grappige filmpjes zien, komen net-niet-artiesten uit het hele land dagelijks een minuutje optreden op ons podium en nodigen we linkse gasten uit die in de jaren negentig van de vorige eeuw nog relevant waren. Zij laten hun licht schijnen op wat actuele zaken en ik ben ervoor om te zorgen dat ze zeggen wat er van ze verwacht wordt. Erg vernieuwend en nog nooit vertoond in Europa, maar we gaan het meemaken!”

El Mundo Sigue wordt iedere werkdag om 23.45 uur uitgezonden, zo is de Nederlander beloofd. Van Nieuwkerk: ,,In Spanje is primetime natuurlijk wat later dan bij ons, want daar eten de mensen later, minder gehaast en meer. Het zal me zeker in het begin wat moeite kosten om wakker te blijven en mogelijk dut ik een enkele keer in, maar dat is dan maar zo. Slapend rijk worden is altijd een droom van me geweest.”

Speciale laatste uitzending
De laatste aflevering van DWDD is vrijdag 31 mei. Die avond zendt BNNVARA een compilatie uit van de allerleukste en meest memorabele momenten van de show uit de laatste jaren. De uitzending begint om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 19.05 uur.

Deel dit artikel: