Max Verstappen en baancommissaris vechten ruzie uit via Rijdende Rechter


Is Max Verstappen zondag wel of niet terecht bestraft voor het verlaten van de baan tijdens een inhaalmanoeuvre? En maakte hij de Australische steward Gary Connelly terecht uit voor ‘mongool’? Op die vragen moet de Rijdende Rechter, Frank Reid, binnenkort antwoord geven. Vanmorgen bezocht hij het circuit in Austin om de situatie onder de loep te nemen.

Kadaster
Eiser Verstappen voelt zich onheus bejegend door Connelly en wil zijn podiumplaats, inclusief de daarbij behorende WK-punten en fles champagne, terug. De coureur bekent zondag in de laatste ronde met vier wielen de baanafscheiding te hebben overschreden, maar is van mening dat de grens niet correct is aangegeven. Meester John Reid moet daar, met behulp van iemand van het kadaster, duidelijkheid over scheppen.

John Reid bezocht dinsdagochtend het Circuit Of Yhe Americas om de situatie waar te nemen.

Grens overschreden
Mocht onderzoek uitwijzen dat de heer Verstappen inderdaad onrechtmatig de grens heeft gepasseerd, dan wenst hij zich te beroepen op het gewoonterecht. ,,Bijna iedereen ging op dat stuk over de doorgetrokken streep. Vettel, Hamilton en Sainz gingen me voor en werden niet bestraft. Mijn vader ging vroeger zelfs bijna elke race buiten de baan, zonder dat hij een straf kreeg. Dan mag ik er toch van uitgaan dat ik dat recht ook heb”, zei Verstappen in een korte verklaring via zijn woordvoerder Jack Plooij.

Down
Gedaagde Gary Connelly, de official die Verstappen de tijdstraf oplegde, is van mening dat de baangrens nog steeds geldt. Bovendien vindt hij dat Verstappen niet alleen tijdens, maar ook ná de race over de grens is gegaan, door hem voor ‘mongool’ uit te maken. ,,Pertinent onwaar”, aldus de Australiër. ,,Mogelijk verwart de heer Verstappen ‘Down’ met ‘Down Under’, maar dit soort dingen laat ik me niet zeggen.”

Binnenkort gaat de zaak verder met de hoorzitting, gevolgd door de uitspraak van de Rijdende Rechter waar beide partijen het mee zullen moeten doen.