Max Verstappen wacht enorme inhaalrace na grindstraf


Een forse tegenvaller voor Max Verstappen in Amerika. De Red Bull Racing-coureur start zondag vanuit de grindbak omdat hij dit weekend gebruikmaakt van zijn zesde motor van het seizoen.

Vijf motoren
De reglementen schrijven voor dat een coureur het in één seizoen met maximaal drie motoren moet doen. Een bestuurder die met een Renault-motor rijdt, mag er vijf gebruiken, maar dat aantal heeft Verstappen dus ook al overschreden. Bij overtreding van die regel wacht doorgaans een gridstraf – wat inhoudt dat een coureur een aantal plaatsen wordt teruggezet op de startgrid – maar de twintigjarige Limburger krijgt dus een grindstraf.

Verstappen maakte daags voor de race alvast een proefstart in de grindbak. Beeld: Ziggo

Inhaalrace
Het is voor het eerst dat een coureur die straf krijgt opgelegd. ,,We kunnen Max wel achteraan laten starten, maar nu zijn auto best competitief is, heeft hij die achterstand waarschijnlijk binnen vijf rondjes goedgemaakt. Door een grindstraf kunnen de kijkers hopelijk wat langer genieten van een inhaalrace”, aldus een woordvoerder van autosportfederatie FIA.

Max’ vader Jos hoopt dat zijn zoon, ondanks de zware straf, toch een goed resultaat kan neerzetten: ,,Bekijk het van de positieve kant: je kunt je race beter in de grindbak beginnen, dan eindigen. En ik kan het weten.”

Champagne
Max Verstappen is wat pessimistischer: ,,Het is niet reëel om te denken dat ik me naar een hele hoge klassering kan knokken. Of ik reken op champagne op het podium? Nee dus, maar dat mag een twintigjarige sowieso niet in Amerika.”