McDonald’s Best vervangt beeld Michael Jackson voor R. Kelly – ook clown en letter M verdwijnen

Het McDonald’s-restaurant in Best verwijderde dinsdagochtend vroeg het standbeeld van Michael Jackson. Binnenkort komt er een sculptuur van R. Kelly voor in de plaats. Maar snackende klanten kunnen de komende tijd méér veranderingen verwachten. Ook het beeld van de clowneske Ronald McDonald en de letter M verdwijnen, omdat ze niet bijdragen aan het prettige gevoel bij de gasten.

Té kindvriendelijk
Het Beste filiaal vond het, na overleg met McDonald’s Nederland, nodig om het beeld van Jackson te laten verdwijnen. Aanleiding was de documentaire Leaving Neverland, waarin de in 2009 overleden zanger niet overwegend positief werd geportretteerd. Filiaalmanager Pieter van Galder: ,,Michael Jackson heeft met ons gemeen dat hij erg kindvriendelijk is, maar misschien ging hij iets té ver. Hij heeft niet gereageerd op alle beschuldigingen aan de hand van de documentaire, dus we gaan ervan uit dat ze een kern van waarheid bevatten. Daarom hebben we zijn beeld laten weghalen, zodat gezinnen hier met een prettig gevoel kunnen komen. Het beeld hebben we trouwens aan de Nederlandse Michael Jackson-fanclub geschonken.”

McDonald's in Best, vóórdat Michael Jackson werd getackeld. Beeld: Google Streetview

McDonald’s in Best, vóórdat Michael Jackson op straat werd gezet. Beeld: Google Streetview

Boerderij van McDonald
Van Galder gaat zelfs een stapje verder: ook de letter M, die op de pilaar staat, én het beeld van Ronald McDonald moeten het veld ruimen. ,,We willen op geen enkele manier meer geassocieerd worden met Michael Jackson, dus de eerste letter van zijn voornaam moet helaas weg. En ook Ronald McDonald gaat eruit. Volgens het lied Old McDonald had a farm had McDonald een boerderij, en ik wil niet weten wat er daar allemaal gebeurd is met kinderen. Bovendien kunnen clowns, sinds de intrede van de horrorclown, als griezelig ervaren worden. We doneren het beeld aan de leiding van McDonald’s Nederland. Daar valt een clown meer of minder nauwelijks op.”

Ook de dubieuze Ronald McDonald mag op de strafbank plaatsnemen. Foto: Wikimedia CC/M. Minderhoud

Als het aan Van Galder had gelegen, zouden ook alle kerken uit het straatbeeld van Best verdwijnen. ,,Ook de Kerk heeft natuurlijk geen beste reputatie als het gaat om het gedrag richting kinderen. We zouden het vervelend vinden als mensen op weg naar ons restaurant een kerk passeren en besluiten om te draaien. Helaas denkt de gemeente Best daar anders over, maar hier is het laatste woord natuurlijk nog niet over gezegd.”

The World’s Greatest
Dat de twintig jaar geleden geplaatste sculptuur van Jackson nu gedemonteerd is, betekent niet dat de sokkel leeg blijft, verklapt de franchisenemer alvast. ,,We gaan onze eer bewijzen aan een véél grotere artiest. Binnenkort wordt er een beeld van R. Kelly op geplaatst. Hij is nog nooit van kindermisbruik beticht of op een andere manier negatief in het nieuws gekomen, dus die keuze was snel gemaakt. Ik wil wel benadrukken dat we nog steeds veel respect hebben voor het oeuvre van de heer Jackson, maar er is altijd baas boven baas. Michael Jackson is misschien The King of Pop, maar R. Kelly is The World’s Greatest.”

Inwoners van Best reageren furieus op de aanpassingen. ,,Belachelijk om R. Kelly hier neer te zetten”, reageert een vaste klant. ,,Hij heeft de laatste jaren helemaal niks gepresteerd. Had dan Snollebollekes, een groot muzikant uit Best, hier neergezet. Maar ja, dan lopen ze de klandizie van Douwe Bob natuurlijk mis.”

Deel dit artikel: