Mexico wil muur op grens met VS om Amerikaanse immigranten te weren

De muur op de grens van de Verenigde Staten en Mexico moet snel worden afgebouwd. Dat vindt de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador. Hij is bang dat zijn land anders wordt overspoeld door kansarme Amerikanen die een toekomst willen opbouwen in Mexico.

De grens tussen de VS en Mexico is ongeveer 3.300 kilometer lang. Op ongeveer een vijfde daarvan staat een hoge muur, om ongecontroleerde immigratie te ontmoedigen. Veel te weinig, oordeelt López Obrador donderdag. ,,Laten we zorgen dat de muur snel helemaal wordt afgebouwd. Ik ben bang dat Mexico anders een toevluchtsoord wordt voor kansloze mensen uit een ontwikkelingsland als de Verenigde Staten. Dat komt de veiligheid van ons land niet ten goede.”

Een deel van de muur. Foto: © Tomas Castelazo, www.tomascastelazo.com / Wikimedia Commons

Bananenrepubliek

De president was eerder nog fel tegenstander van een grensmuur. ,,Een tijdje geleden was er weinig aanleiding voor Amerikanen om hun heil te zoeken in Mexico. Amerika was toen een veilig, stabiel en democratisch land. Maar in vier jaar tijd is het veranderd in een bananenrepubliek met een megalomane, psychopathische dictator aan het roer. Heel vervelend voor de mensen die daar wonen, maar hier zijn ze niet welkom.”

De Amerikaanse president Donald Trump noemt de plannen van zijn Mexicaanse ambtsgenoot ‘belachelijk en achterhaald’. ,,In het verleden was ik voorstander van een grensmuur, maar dat is niet meer actueel. Door mijn beleid heb ik ervoor gezorgd dat er geen enkele Mexicaan nog naar de VS wil, zonder dat daar een muur voor nodig was. Nu nog een muur bouwen, zou zonde zijn van het geld. En nóg meer kapitaal- en Capitoolvernietiging kan ons land nu niet gebruiken.”

Deel dit artikel: