Michael van Gerwen leest bellende Mark Rutte de les: ‘Stuur maar een appje’


Na het winnen van de wereldtitel darts heeft Mark Rutte Michael van Gerwen telefonisch gefeliciteerd. Al was de Brabantse darter niet bepaald gediend van het telefoontje van de premier. Na wat onvriendelijkheden spraken de twee toch nog even met elkaar. En omdat Van Gerwen per ongeluk de speakerfunctie van zijn telefoon had geactiveerd, konden de aanwezige journalisten het gesprek woord voor woord volgen …

Appje
De persconferentie werd ruw onderbroken door een telefoontje van Mark Rutte. Daarover was Van Gerwen not amused, liet hij de beller weten. ,,Waarom bel je me nu? Het hele jaar hoor ik niks van je en toevallig net als er camera’s op me gericht staan, moet je me hebben. Stuur maar een appje. Liefst morgen, want ik ga vanavond bier drinken. Houdoe!”, beet de darter de premier toe, voordat hij de verbinding verbrak.

Prijzengeld
Maar Rutte wilde kennelijk de onderste steen boven hebben, en belde Van Gerwen opnieuw. De kersverse wereldkampioen vond waarschijnlijk dat hij het niet kon maken om de minister-president weg te drukken, en stond Rutte te woord. Toen die aan Van Gerwen vroeg wat hij met het prijzengeld van ruim een miljoen euro ging doen, antwoordde de Vlijmenaar vlijmscherp: ,,Ik denk dat ik een huis in Nederland koop. Jij bent tenminste nogal enthousiast over belastingmaatregelen die het voor kapitaalkrachtige personen en rechtspersonen aantrekkelijk maken om hier voet aan de grond te krijgen, nietwaar?”

Van Gerwen probeert Rutte af te schepen. Beeld: Joost van Erp/Omroep Brabant 

Rutte vertelde ook dat hij plannen had om de finale bij te wonen, maar op het laatste moment moest afzeggen. Van Gerwen nam dat de premier niet kwalijk: ,,Geen probleem, joh. Die voormalig partijgenoot van je, Halbe Zijlstra, was er ongetwijfeld wel bij, Trouwens, nog bedankt voor die brief van je in de krant. Ik heb helaas geen tijd gehad om te reageren omdat ik wél gewoon moest werken en geen woordvoerder of tekstschrijver in dienst heb, maar ik heb de eerste alinea netjes gelezen toen ik de krant tegen de voorruit van mijn auto klemde om te voorkomen dat ik moest krabben. Heel inspirerend!”

Lopend vuurtje in Scheveningen
Rutte sloot af met het voornemen om Van Gerwen volgend jaar op 1 januari opnieuw te bellen voor een felicitatie. ,,Het is toch een traditie aan het worden hè Michael, dat je op nieuwjaarsdag wereldkampioen wordt.” Van Gerwen had een antwoord paraat: ,,Ja, maar bij jullie in de omgeving van Den Haag, Scheveningen bijvoorbeeld, hebben ze ook erg leuke tradities hoorde ik. Dat ging tenminste als een lopend vuurtje rond.”

Na het amicale gesprek ging de dartskampioen weer in op vragen uit de zaal. ,,Wie dat was aan de telefoon? Dat was premier Rutte. Hij belde om me te feliciteren en dat is een enorme eer. Aardige man!”