Naar het strand, de tattooshop of de bowlingbaan: zo genieten de favorieten van de rustdag op het WK


Vandaag wordt er niet gevoetbald in Rusland. Na drie weken topvoetbal genieten WK-favorieten als Argentinië, Spanje, Portugal en Duitsland van een verdiende dag rust. We maakten een rondje lang hun bases om te zien hoe ze zich richten op de finale van zondag.

Voor Duitsland staat vandaag in het teken van rust. Sommige spelers, waaronder Manuel Neuer en Toni Kroos, ogen ontspannen en trekken een baantje in het zwembad van het luxe hotel in Vatutinki. Thomas Müller is een dagje in het centrum. Beperkingen legt coach Joachim Löw zijn Mannschaft nauwelijks op. ,,Ze mogen doen wat ze willen, zolang het maar niet met andermans vrouw is en ze niet te veel drinken. Zondag wordt namelijk de finale gespeeld. Helaas niet door ons.”

Het hotel van de Duitsers.

Ook in het Argentijnse kamp is de sfeer relaxed. Messi wandelt wat door Moskou en poseert hier en daar met een geit die een selfie met hem wil maken. Coach Jorge Sampaoli bezoekt later vanmiddag een tattooshop om alvast de tekst ‘Argentina World Champion 2018’ op de onderkant van zijn voet – de enige plaats op zijn lijf waar nog geen inkt staat – te laten tatoeëren. ,,Na de finale van zondag heb ik daar waarschijnlijk geen tijd voor. Voorbarig? Nee joh, als je ziet met welke spelers ik werk, kan er niets misgaan.” En legende Diego Maradona doet op het FIFA-lab onderzoek naar een nieuw soort vanishing spray. ,,Ze hebben mij gevraagd omdat ik verstand heb van verdwijnende lijnen.”

Cristiano Ronaldo keert vandaag terug op de basis van Portugal in Vladikavkaz nadat hij in Turijn was om zijn nieuwe contract te tekenen en een kapper te bezoeken. ,,Ik hoorde van mijn voormalig teamgenoot Royston Drenthe dat er in Vladikavkaz geen kapper te vinden is, dus dat gaat in één moeite door.” Teamgenoot Pepe laat zich van zijn beste kant zien: hij bezoekt een psychiatrisch ziekenhuis. Dat doet hij echter niet om andere patiënten een hart onder de riem te steken, maar voor zijn eigen behandeling.

Ronaldo – Frank Snoeks mag Cristiano zeggen – is fresh geknipt voor de finale.

Spanje bereidt zich in alle rust voor op de finale van zondag. Toch was er even paniek. In de rij voor het ontbijtbuffet ging Sergio Ramos schreeuwend naar de grond nadat hij een iets te warm bord in zijn handen kreeg gedrukt. Nadat de hotelmanager de schuldbewuste cateringmedewerker wegstuurde, was de kou uit de lucht. Overigens oogstte de weinig klemvaste keeper David de Gea applaus van de andere hotelgasten toen hij een hardgekookt eitje uit de schaal pakte en niet meer losliet. En Gerard Piqué oogt vermoeid. Hij claimt de hele nacht te zijn wakker gehouden door krolse katten op het balkon, maar het was een practical joke: zijn kamergenoot Isco had Piqués ringtone veranderd in de nieuwe hit van Shakira en de verdediger een aantal keren gebeld. Marco Asensio heeft later vanmiddag een Skype-interview met Frank Snoeks. De verslaggever wil namelijk weten wat er waar is van de geruchten is dat de Spanjaard een Nederlandse moeder heeft.

De Belgen maken er een stranddagje van. Ze reden vanmorgen vanaf Moskou naar de populaire badplaats Rytkoetsji aan de Oost-Siberische Zee. ,,Het was een paar duizend kilometer rijden over hobbelige wegen vol kuilen, maar dat is bewust gedaan: zo wanen mijn spelers zich in hun thuisland. Bovendien heb je hier geen last van Duitsers die een kuil graven voor zichzelf”, denkt bondscoach Roberto Martinez. Kevin De Bruyne heeft het naar zijn zin op het strand: ,,Ik trok mijn shirt uit en de mensen gingen Engels tegen me praten. Heerlijk, die anonimiteit.”

Kevin de Bruyne geniet van een vrije dag en het feit dat de fotograaf de regel van derden respecteert.

De Brazilianen verlaten het hotel vandaag niet. Neymar, Thiago Silva en Philippe Coutinho ontspannen zich op de bowlingbaan. Het scherm boven baan 3 geeft aan dat Neymar het meeste talent heeft, maar volgens Thiago Silva speelt hij niet helemaal fair: ,,In plaats van een bal te gooien, rolt hij zichzelf richting de kegels. Ja, zo kan ik ook strikes gooien.”

Het Kroatische team heeft vandaag ook een interessant programma, maar daarover schrijven we hier niets. Zij behoren namelijk niet tot de favorieten.

En tot slot vergeten we ook de Nederlandse sterren niet. Video-arbiter Danny Makkelie bekijkt deze rustdag op zijn hotelkamer wat beelden van wedstrijden. ,,Daar heb ik dit toernooi nog helemaal geen tijd voor gehad.” Zijn collega Björn Kuipers heeft net een telefoontje gevoerd met de assistent-filiaalmanager van zijn supermarkt in Oldenzaal. ,,Ik wilde even checken of de voordeelregel daar goed wordt toegepast.”