Nederland pakt eerste plaats in gemiste-medaille-klassement


In het klassement van de gemiste medailles presteert Nederland ver boven verwachting. De afgelopen dagen liep Team NL weer een behoorlijk aantal plakken mis waarop door het volk wel gerekend werd.

In het water
Met name de zwemmers zagen het nodige olympische succes in het water vallen. De estafetteploeg viel afgelopen weekend al buiten de prijzen en Femke Heemskerk deed dat woensdag solo over. Ook op de judomat ging menige gouden droom in rook op, met de eliminaties van onder meer Kim Polling en Henk Grol. Ook tennisser Robin Haase werd razendsnel uitgeschakeld, maar dat was voorzien en beïnvloedt de ranglijst daarom niet.

Eerste plek
Door al het gemiste eremetaal staat Nederland nu op een verdienstelijke eerste plek in het gemiste-medaille-klassement. ,,Als de roeisters, wielrenner Tom Dumoulin (beiden zilver met een gouden rand), judoka Anicka van Emden (brons met een gouden rand), wielrenster Anna van der Breggen (brons met een gouden rand in de tijdrit en goud met een gouden rand in de wegwedstrijd) geen eremetaal hadden gepakt, waren we al niet meer in te halen geweest”, bromt chef de mission Maurits Hendriks.

Tom Dumoulin met zijn zilveren medaille met gouden rand. Foto: Getty

Tom Dumoulin met zijn zilveren medaille met gouden rand. Foto: Getty

Opnieuw goede zaken
Nederland kan de komende dagen opnieuw goede zaken doen in het klassement, als het de resterende ingecalculeerde medailles – die van Ranomi Kromowidjojo, Dafne Schippers en de hockeymannen – misloopt. Hendriks heeft er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken: ,,Ranomi is niet in topvorm en Dafne heeft deze Spelen ook nog niet kunnen overtuigen. De hockeyheren wel, maar er is een grote kans dat ik er vandaag of morgen een aantal van hen naar huis stuur wegens het niet respecteren van onze kernwaarden. Tijdens de wedstrijd tegen India zag ik namelijk een stel hockeyers met een stickie lopen.”