Nieuwe discussie: moet Sjaak Swart worden afgeschaft?


Nu de Zwarte Pieten weer naar hun thuisland zijn vertrokken, is de jaarlijkse discussie rondom hun uiterlijk voorlopig even geluwd. Gelukkig neemt Sjaak Swart de rol van de veelbesproken knechten naadloos over. Het volk is verdeeld; moet de Amsterdamse karikatuur worden verboden, of niet?

Schoppen en juichen als gekken
De Sjaak Swart-discussie is nog relatief nieuw. Het fenomeen werd geboren op 9 mei 2016, daags na de wedstrijd De Graafschap – Ajax, waarin de spelers van de thuisploeg liepen te schoppen en juichen als gekken. Het filmpje waarin een zichtbaar geëmotioneerde Swart zijn beklag deed over de boze wereld, werd een ware hit. Sindsdien komen nieuwsberichtjes en video’s waarin ‘Mr. Ajax’ een ongenuanceerde uitspraak doet zeer regelmatig langs.

Het publieke debat over Swart laaide afgelopen week weer op, nadat de oud-voetballer het spel van koploper PSV hekelde. ,,Al spelen ze nog zo slecht, dan staan ze nog te juichen”, zei hij. Ook vertelde de markante Swart te hopen dat Ajax komende zondag, als PSV op bezoek komt in Amsterdam, het gras opvreet.

Sjaak Swart denkt er het zijne van. Foto: Paul Luberti / Wikimedia Commons

Calimero
In het zuiden van het land is men niet te spreken over zijn voorkomen. Zelfs PSV-directeur Toon Gerbrands mengde zich in de discussie: ,,Met zijn kleinzerige uitspraken kruipt hij nadrukkelijk in de Calimero-rol, terwijl dat juist het handelsmerk van PSV is. Ik zou het een goed idee vinden als Sjaak Swart wordt afgeschaft, ook al is het slechts een karikatuur. Mensen voelen zich nu eenmaal gekwetst door hem. Ik snap dat dat gevoelig ligt, daarom mag het van mij ook gefaseerd gebeuren.”

Bussen blokkeren
Gerbrands’ opvatting wordt gesteund door het actiecomité ‘Kick Out Black Jack’. Deze anti-Swart-sympathisanten zijn voornemens komende zondag met bussen naar de Johan Cruijff Arena te reizen, om de aankomst van Swart bij de Arena te verhinderen. Of de demonstranten Amsterdam zullen halen, is echter zeer de vraag. Veel Swart-aanhangers lopen weg met de ‘lekker directe’ Swart en hebben op social media al aangekondigd de bussen te gaan blokkeren. Sjaak Swart is niet weg te denken uit de geschiedenis van Nederland. Poten af van onze tradities, schrijft een boze Facebooker.

Het onderwerp van alle discussie, Sjaak Swart zelf, wilde slechts kort reageren op alle commotie rondom zijn persoon: ,,Ik zeg liever niets, want ik sta niet graag in de aandacht. Maar ik hoop heerlijk dat PSV degradeert!”