Nieuwe rekenmethode: PSV wint toch van Feyenoord en kan komend weekend kampioen worden

Gedesillusioneerd vertrok PSV gistermiddag uit De Kuip, in de veronderstelling met 3-1 te hebben verloren van Feyenoord. Toch hebben de mannen van de gevierde trainer Roger Schmidt reden voor een feestje. De KNVB gebruikt namelijk een nieuwe rekenmethode, waaruit blijkt dat PSV toch heeft gewonnen. En alsof dat nog niet genoeg is, kan PSV komend weekeinde de platte kar op.

Voorheen werd de einduitslag van een voetbalwedstrijd bepaald op basis van het aantal gescoorde doelpunten. Niet terecht, oordeelde de KNVB maandagmorgen. ,,Net als het ministerie van Volksgezondheid hebben wij onze rekenmethode nog eens tegen het licht gehouden”, meldt een woordvoerder. ,,Die bleek verouderd. We gebruiken voortaan een nieuwe methode, waarin ook balbezit, kansen, de uitslag van de toss en het geschatte aantal doelpunten meewegen. Onderaan de streep wint PSV met 3-8 van Feyenoord.”

Feyenoord-supporter Wim van Hanegem had een vooruitziende blik: gisteren treurde hij al om de nederlaag. Beeld: ESPN

Kampioen

Het gebruik van een nieuwe rekenmethode heeft niet alleen invloed op de uitslag van Feyenoord – PSV, zegt de voetbalbond. ,,Het is wel zo eerlijk om de resultaten met terugwerkende kracht aan te passen. We hebben de stand herzien en PSV staat nu met veertig punten verschil bovenaan. Komende zaterdag kunnen ze in eigen huis kampioen worden, als ze FC Twente – dat overigens ook ervaring heeft met alternatieve rekenmethodes – tenminste verslaan.”

De KNVB past de nieuwe rekenmethode ook toe op de Keuken Kampioen Divisie. FC Den Bosch, gisteren nog de nummer 19, gaat nu ruim aan kop. Of dat komt doordat de immer behulpzame harde kern van Den Bosch de KNVB heeft geholpen met het herberekenen van de stand, kon of wilde de bond niet zeggen.

Deel dit artikel: