NLdoet groot succes: vrijwilligers vegen verschillende pleinen schoon


Een succesvol en functioneel verbroederingsfeest. Zo mag deze editie van NLdoet – een actie waarbij vrijwilligers gezamenlijk de handen uit de mouwen steken – worden betiteld. De grootste klussen werden in Rotterdam en Amsterdam geklaard; daar veegden actieve burgers met de ME twee grote pleinen schoon.

Waterkanonnen
De actie begon zaterdagavond in Rotterdam. Vrijwilligers ontdeden Plein 1940, nabij het Turks consulaat, van graffiti, kauwgomresten, zwerfafval en demonstrerend, provocerend uitschot uit het Erdogan-kamp. Omdat het plein grondig schoongeveegd moest worden, was de ME bereid een aanta waterkanonnen te leveren. Ook leverde de mobiele eenheid een aantal mensen.

Cultureel erfgoed
In Amsterdam staken betrokken burgers de handen uit de mouwen om Plein 40-45 te ontdoen van, onder meer, met Turkse vlaggen gewapende relschoppers. ,,Een hele klus”, aldus vrijwilliger Oscar. ,,Maar het is belangrijk dat dit plein er netjes bij ligt. Het is toch een stukje cultureel erfgoed; de naam verwijst niet voor niets naar het trotse naziverleden van Nederland.”

NLdoet was erg succesvol. Foto: Inter Visual Studio

Perssinaasappels
NLdoet werd over de hele wereld goed ontvangen. In Turkije gingen mensen zelfs gewapend met perssinaasappels de straat op. Dat vriendschappelijke gebaar kan worden beschouwd als steunbetuiging aan de initiator van NLdoet: het Oranjefonds. Volgens sommigen is het echter een verwijzing naar de persvrijheid die, anders dan in het vrije Turkije, in het fascistische Nederland van kracht is.