NOS gaat Frank Snoeks per gesproken woord betalen – grote financiële klapper voor commentator


Verslaggever Frank Snoeks kan na dit WK waarschijnlijk gaan rentenieren. Zijn werkgever, de NOS, betaalt haar commentatoren voortaan per gesproken woord en vooral voor de ervaren feitjesstrooier is dat gunstig.

Leuke wetenswaardigheden
,,Voorheen betaalden we een vast bedrag per wedstrijd, maar we zijn van mening dat een ander salariëringssysteem eerlijker is”, zegt de NOS. ,,Vanaf dit WK betalen we onze commentatoren per woord (50 cent per woord, red.). Een vaste vergoeding per woord is zeer gebruikelijk in de journalistiek. Bovendien motiveert het de verslaggevers om leuke wetenswaardigheden te melden.

Een zeldzaam beeld: Frank Snoeks met gesloten mond. Beeld: YouTube/Dit is ‘M

Tienduizend woorden
Het nieuwe beloningssysteem pakt in het bijzonder goed uit voor Frank Snoeks. Tijdens Portugal – Spanje kwam hij tot ruim 40 duizend woorden, wat hem dus 20 duizend euro oplevert. Snoeks dreunde vooral nuttige weetjes op. Zo wist hij te vertellen dat de Spaanse voetballer Marco Asensio een Nederlandse moeder heeft – iets wat niemand nog wist. Ook deelde hij mee dat Cristiano Ronaldo een naamgenoot heeft die in de jaren negentig bij PSV voetbalde, en dat het kwadraat van het rugnummer van verdediger Pepe (3) gelijkstaat aan diens IQ. De kijker was vol lof over Snoeks. Het regende dan ook complimenten op social media.

Snoeks zal maandagmiddag opnieuw in actie komen; zijn verzoek om de wedstrijd Zweden – Zuid-Korea te becommentariëren is door de NOS gehonoreerd. Snoeks kijkt ernaar uit: ,,Die Zuid-Koreanen hebben allemaal korte en dubbele achternamen, dus dat tikt lekker aan. Bovendien lijken ze allemaal op elkaar, dus dan valt het niemand op als ik wat namen door elkaar haal.”