Onbezorgd op vakantie met onze tips


De zomervakantie is ieder jaar weer een stressvolle tijd. Want: je partner wil ineens samen dingen ondernemen, je zit een tijd met je eventuele kinderen opgescheept en hebt een taalbarrière te overbruggen. Om deze periode iets minder somber te maken, krijg je twaalf waardevolle tips. Zomaar, omdat het zomer is.

1. Vermijd Frankrijk als je met de auto naar Spanje gaat

In de zomer is het overvol op de Autoroute Du Soleil, vooral op de zwarte zaterdagen (meestal zijn die in het weekend). Probeer dus om Frankrijk te mijden. Op autovakantie naar Spanje? Kies dan een alternatieve route (zie onderstaand kaartje). In de Straat van Gibraltar is het ’s zomers goed toeven; het bruist er van de kraampjes.

Neem je Spanje als besluit? Overweeg dan deze route.

2. Weet dat gasflessen op veel campings verboden zijn

Nederland moet in de nabije toekomst van het gas af. Veel campings zíjn dat al; de bekende blauwe Campingaz-flessen zijn daar sinds 1 januari 2019 verboden. Koken moet elektrisch gebeuren. Je doet er verstandig aan om zonnepanelen op je caravandak te laten monteren. Omdat je waarschijnlijk een zonnig land als vakantiebestemming hebt uitgekozen, heb je de investering er (uitgaande van drie weken vakantie per jaar) er in een halve eeuw wel uit. Lekker duurzaam bezig!

3. Stel geen out-of-office-bericht in

Veel kantoormedewerkers stellen tijdens hun vakantie een afwezigheidsbericht in. Erg dom, want kantoorinbrekers weten zo precies tot wanneer ze de tijd hebben om hun slag te slaan. Stel dus geen out-of-office-bericht in. Zo belangrijk ben je vast niet, anders had je geen kantoorbaan

4. Afdingen op de péage loont vaak

Op de Franse tolwegen is het lekker doorrijden, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Een ritje naar Zuid-Frankrijk kost je al snel vier tientjes aan tol – belachelijk natuurlijk. Afdingen dus; dat is in het buitenland heel normaal. Laat je niet weerhouden door tientallen claxonnerende automobilisten achter je; die maken je onderhandelingspositie alleen maar sterker.

Oplichterspraktijken op de Route Du Soleil. Foto: Wikimedia CC/Raimond Spekking

5. Maak je badlaken vast aan het strandbedje

Zul je net zien: wil je na twee dagen afwezigheid een verfrissende duik in het zwembad nemen, heeft een of andere non-valeur je badlaken van jouw strandstoel gegooid. Met flink wat duct tape gebeurt dat niet. Maak je badlaken goed vast aan de stoel en je kunt op het moment dat jij dat wilt gaan liggen. Daar heb je tenslotte voor betaald.

6. Praat Nederlands met me

Of je nu in Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland of Nieuw-Caledonië bent: het minste wat je van de locals kunt verwachten, is dat ze je in het Nederlands te woord staan. Geef dus niet toe, ook al doet je gesprekspartner net alsof hij je niet begrijpt. Praat desnoods wat harder en langzamer als de gewenste respons uitblijft.

Praat Nederlands, ook met Françaises in Parijs. Beeld: YouTube/TopNotch

7. Neem voldoende aardappelen mee.

In het buitenland zijn geen (super)markten. Om te voorkomen dat je familie verhongert, zul je dus voldoende etenswaren mee moeten nemen: hagelslag, blikken tomatensaus en natuurlijk aardappelen, véél aardappelen. Om de juiste hoeveelheid te bepalen, kun je het beste één kilo per dag per gezinslid aanhouden. Koop eventueel een dakkoffer als het niet in de auto of caravan past. Of laat je partner thuis.

8. Blijf altijd online

Sinds twee jaar kun je in heel Europa zonder extra kosten gebruikmaken van je databundel. Daardoor kun je de hele dag zorgeloos facebooken, mailen, tinderen en appen met je degene met wie je liever op vakantie zou zijn dan met je eigen partner. Vergeet niet om ook eens een foto van je benen te posten, met de zee op de achtergrond en het bijschrift ‘Wat hebben we het toch slecht’. Vindt het thuisfront écht héél leuk.

9. Laat je telefoonnummer tatoeëren op de arm van je kind

Het kán natuurlijk voorkomen dat je je kind uit het oog verliest, bijvoorbeeld doordat je de hele dag – terecht! – met je telefoon bezig bent. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, bijvoorbeeld als je een luidruchtig kind hebt dat niet luistert naar de naam Kevin of Cheyenne, maar dat wel zou moeten. In andere gevallen is het simpel en effectief om je telefoonnummer op de arm van je kind te laten tatoeëren, zodat de eerlijke vinder van je verdwaalde kind je weet te bereiken.

9. Ga op tijd naar het vliegveld

Voor vliegreizen geldt altijd: hoe eerder je naar het vliegveld vertrekt, hoe eerder je op de plaats van bestemming bent. Waarom zou je dus niet alvast de dag vóór je vlucht naar de security check gaan? Des te meer tijd heb je om te genieten van je vakantie.

10. Applaudisseer voor de piloot na een succesvolle landing

Alle vliegtuigen die opstijgen, komen een keer neer. Toch wordt een goed uitgevoerde landing nogal eens onderschat – jammer! Toon je waardering voor de piloot door direct na de landing te klappen. Dat waarderen ze oprecht, en het cabinepersoneel ook. Met een beetje geluk klappen je landgenoten zelfs mee.

11. All-inclusive geboekt? Schep gerust vijf keer op

Heb je een verblijf op all-inclusive-basis geboekt? Schroom dan niet om je te gedragen als de Zonnekoning zelve. Schep zo vaak je bord vol als je wilt, drink minstens zo veel als je op kunt, voel je niet verplicht bovenkleding te dragen in het restaurant en wijs bijdehand personeel dat daar iets van zegt op hun plek. Zij zijn slechts op aarde om jou in de watten te leggen.

12. Turn up the volume

Wie gebruikt er nog een koptelefoon als je voor een paar tientjes ook een Bluetooth-speaker kunt aanschaffen? Die apparaten hebben één groot voordeel: je geniet niet in je eentje van je hardstyle-herrie of muziek, maar iedereen in een straal van pakweg twintig meter kan meegenieten. Zet ‘m daarom lekker hard als je aan het strand of zwembad ligt, dat is wel zo sociaal!

Onze voltallige, eenkoppige redactie wenst je een fijne vakantie!