Ongeloof tijdens Tuinvogeltelling: toeschouwerteller Ajax telt 54 duizend duiven in lege ArenA


Dat de toeschouwerteller van Ajax getallen graag iets naar boven afrondt, is algemeen bekend. Zondagmiddag maakte de beste man het echter wel érg bont. Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling gaf hij door dat er 54 duizend duiven in de Amsterdam ArenA zijn geweest. Opvallend, want de voetbaltempel leek helemaal leeg.

Publiek vermaken
De ArenA deed voor het eerst mee aan de Tuinvogeltelling. ,,We hoopten daarmee toch wat bezoekers naar het stadion te trekken, ondanks dat Ajax vandaag, met succes, een uitwedstrijd speelde. Eerder dit seizoen is namelijk gebleken dat duiven het publiek minstens even goed kunnen vermaken als onze voetballers“, zei clubdirecteur Edwin van der Sar.

Met de belangstelling van mensen viel het wat tegen. Met het aantal bezoekende vogels niet, als we de cijfers van de toeschouwerteller tenminste mogen geloven. Hij gaf door dat hij ruim 54 duizend gevederden had gezien in de ArenA. Opvallend; op tv-beelden was slechts één duif te zien. Het ongeloofwaardige aantal leidde dan ook tot cynisme op social media.

De enige duif in het stadion observeert de omgeving. Beeld: NOS

De enige duif in het stadion observeert de omgeving. Beeld: NOS

Aantal stoeltjes
Edwin van der Sar had een verklaring: ,,Ajax geeft altijd het aantal stoeltjes in het stadion door. Dat zijn er 54.033, om precies te zijn. Of die stoeltjes bezet zijn, maakt niet uit. Dat aantal geeft onze publieksteller ook altijd door als Ajax moet voetballen. Tenzij hij gedronken heeft, dan zijn het er 108.066.”

Naar de reden van het geringe aantal duiven in het voetbalpaleis moest de oud-keeper gissen: ,,Misschien omdat het dak dicht was, maar het kan ook een andere oorzaak hebben. Ik heb namelijk ook geruchten gehoord dat alle duiven op de Dam zaten.”