Opbrengst Serious Request dit jaar naar waterputten in Nederland


Radiozender 3FM heeft vandaag het doel voor Serious Request 2018 bekendgemaakt. De volledige opbrengst komt ten goede aan bewateringsprojecten in Nederland, zoals waterputten. Daarmee wil 3FM voorkomen dat de inwoners van het door droogte geteisterde land uitdrogen.

Tijd om in te grijpen
,,Voor veel mensen is het vanzelfsprekend dat ze kunnen beschikken over water. Maar voor 17 miljoen inwoners van Nederland geldt dat helaas niet. Het is de hoogste tijd om nu in te grijpen om te voorkomen dat Nederlanders uitdrogen”, schrijft 3FM op zijn website.

Droogte in Nederland. Beeld: YouTube/Omroep Brabant

Kritiek
Met het inzamelingsdoel geeft 3FM ook aan te luisteren naar de toenemende kritiek op Serious Request. ,,Veel mensen klagen dat we geld inzamelen voor noodlijdende mensen in Afrika, terwijl er in Nederland mensen zijn die moeten rondkomen van een ww-uitkering en een sollicitatieplicht hebben. We hopen dat we nu een krachtig signaal afgeven: we hebben ook oog voor ons eigen land.”

Domien Verschuuren is één van de drie dj’s die zich in december laat opsluiten in het glazen huis. ,,Tenminste, daar ga ik van uit, want er staan momenteel nog maar drie dj’s op de loonlijst van 3FM. We proberen dit jaar natuurlijk weer veel geld op te halen. Van de opbrengt worden waterputten en sproei-installaties gebouwd, zodat de bevolking weer een bestaan kan opbouwen. Ik ben pas in Nederland geweest om de situatie met eigen ogen te bekijken. Ik kan je vertellen: de mensen hebben het er zwaar.”

Ook in Helmond is het momenteel gortdroog. Foto: Kasteeltuinconcerten Helmond

Glas water
Doneren kan op verschillende manieren, vertelt Verschuuren. ,,Mensen kunnen zelf een actie organiseren, of tegen betaling een plaat aankondigen. En als ze dat niet kunnen, zijn we met een glas water ook al héél blij.”