Opnieuw drama: legendarische Oude Dame ingestort in Turijn

Nog maar een dag na de brand in de Notre-Dame is er opnieuw een iconisch bouwwerk vernietigd. In Turijn bleef er dinsdagavond weinig over van de legendarische Oude Dame. 

Verloren
De eerste haarscheurtjes in de onverwoestbaar geachte constructie werden rond 21.30 uur zichtbaar. Binnen een recordtijd breidden de beschadigingen zich uit. Amper anderhalf uur later bleek de situatie uitzichtloos en werd het bouwwerk als verloren beschouwd.

De schade van de instorting loopt in de honderden miljoenen. Zo werd de waarde van het peperdure Portugese meesterwerk Prima Donna – dat sinds vorige zomer in Turijn te bewonderen was – gereduceerd tot nul. Maar gelukkig werden ook veel elementen gered en deden zich niet méér persoonlijke ongelukken voor, omdat het publiek uit Turijn het geruïneerde bouwwerk voortijdig konden verlaten.

Het huis van de Oude Dame vóór de ramp. Foto: Twitter/Floris Roos

Shirt uit
Ten tijde van de instorting waren er enkele honderden Nederlandse kunstliefhebbers aanwezig. Zij namen preventieve maatregelen tegen een eventuele brand door hun shirt uit te trekken. Gelukkig bleek dat achteraf niet nodig.

Nederlandse bezoekers namen een voorschot op te verwachten hitte door het shirt uit te trekken. Foto: Twitter/Perry Vermeulen

Steun uit Amsterdam
Over de hele wereld worden er inmiddels inzamelingsacties georganiseerd. Ook voetbalclub Ajax, die op het dramatische moment te gast was in Turijn, heeft steun toegezegd. Directeur Edwin van der Sar: ,,We zullen de getroffenen financieel steunen. Met al die Champions League-euro’s die we ontvangen na het bereiken van de halve finale, kunnen we dat wel missen.”

Deel dit artikel: