Opnieuw geschiedvervalsing: Erdogan feliciteert Ajax met landstitel seizoen 2015-2016


Recep Erdogan heeft niet al te veel verstand van geschiedenis, zo bleek dinsdag. De dommige dictator feliciteerde Ajax met de landstitel van vorig jaar. Daarnaast zei hij het jammer te vinden dat Oranje ten koste van Turkije naar het EK 2016 ging. Ook kreeg ons land de schuld van de aanslagen van 11 september 2001 en de moord op president Kennedy.

Schitterend kampioensfeest
,,Dankzij de grandioze 0-5 overwinning op De Graafschap werd Ajax op 8 mei 2016 glansrijk kampioen. Daarop volgende een schitterend kampioensfeest op parkeerplaats P2. Momenteel zijn massa’s mensen met rood-witte vlaggen in Amsterdam minder welkom dan toen, maar niettemin: Ajax, proficiat!”, zei Erdogan.

Bryan Smeets is na de afslachting tegen Ajax in mineurstemming. Foto: Pro Shots

EK 2016
Over het Nederlands elftal was de goedlachse diplomaat minder positief: ,,Zij moesten zich zo nodig ten koste van Turkije kwalificeren voor het EK 2016 in Frankrijk, en dat alles door de Val van Srebrenica. Dat was gewoon een schwalbe. Op het eindtoernooi lieten zij evenwel zien dat uitgeschakeld worden door Oranje geen schande is, want ze wonnen de finale met overmacht van Gibraltar.”

Laffe moord
Erdogans historische speech ging niet alleen over voetbal: ,,We kennen Nederland natuurlijk vooral van de laffe moord op Frans Ferdinand. Als dat niet was gebeurd, waren de Eerste en Tweede Wereldoorlog er nooit geweest en hadden ze zich nooit hoeven verlagen tot de holocaust. Ook de moord op JFK, door toedoen van een Nederlandse scherpschutter, was laf. Hetzelfde geldt voor de kamikazeacties op 11 september. Buitengewoon onbehoorlijk!”

Oerknal
Tot slot van zijn rede refereerde Erdogan aan de oerknal, zo’n veertien miljard jaar geleden. ,,Als Nederlandse amateur-chemici niet zo onvoorzichtig te werk waren gegaan, had de wereld er heel anders uit gezien. Dan had Armenië niet gegrensd aan Turkije en waren er niet zoveel onschuldige Armeense slachtoffers gevallen. Dat is trouwens ook het werk van Nederland.”

De oerknal: ook schuld van onze landgenoten.

Walgelijk
Premier Rutte noemt Erdogans geschiedvervalsing walgelijk. Ook Ajax-boegbeeld Sjaak Swart is er niet van gediend dat Erdogan nog wat zout in een oude wond strooit: ,,Ik hoop heerlijk dat hij degradeert naar een lager niveau. Het liefst iets onder de grond.”