Goud Hans van Zetten – verslaggever becommentarieert balkoefening zonder nahup


NOS-commentator Hans van Zetten heeft maandagavond olympisch goud gepakt. Hij gaf tijdens de balkoefening van Sanne Wevers feilloos commentaar en zag dat beloond met de hoogste score: 15.466.

Geen onnodige risico’s
Van Zetten (67) ging uitstekend van start en putte uit zijn rijke vocabulaire, zonder onnodige risico’s te nemen. Tongbrekers als ‘Yurchenko-techniek’ en ‘Tsukahara’ liet hij – tot teleurstelling van de gemiddelde kijker – achterwege, maar daarvoor had de turnkenner een plausibele verklaring: ,,Die termen zijn bij het balkturnen helemaal niet van toepassing.”

Hans van Zetten staat.

Hans van Zetten staat.

Hoge score
Toen de verslaggever in de slotfase niet struikelde over ‘interne amplitude’ en na Wevers’ afsprong geen nahup nodig had om te herstellen van zijn reeks superlatieven, kon de jury weinig anders doen dan een hoge score toekennen. In tegenstelling tot Van Zetten maakten zijn voornaamste buitenlandse concurrenten – François Lecousin van het Franse TV5 en Alex Turner van NBC Sports uit Amerika – wél de nodige schoonheidsfoutjes, waarna onze landgenoot niet meer werd gepasseerd.

Huldiging
Het was de bedoeling om Van Zetten maandagavond te huldigen in het Holland Heineken House, maar hij weet nog niet of hij daarbij aanwezig is: ,,Ik moet morgen (dinsdag, red.) de rekstokfinale van Epke Zonderland nog verslaan. En geloof me: gezien de lastige namen van alle vluchtelementen die hij mogelijk van stal haalt, kun je maar beter geen vier of vijf biertjes achter de kiezen hebben.”