Oranje toch naar WK na onreglementair ontslag bondscoach Spanje


Het Nederlands elftal gaat toch naar het WK voetbal in Rusland. Omdat Spanje bondscoach Lopetegui een dag voor de start van het toernooi heeft ontslagen, wat tegen de regels is, zijn de Spanjaarden uitgesloten van deelname. Oranje wordt de vervanger en probeert nu halsoverkop een team samen te stellen.

De FIFA bevestigt dat Oranje naar het WK gaat. ,,Het ontslaan van een bondscoach daags voor een mondiale eindronde is in strijd met artikel 143a van het FIFA-handboek, dat destijds door Sepp Blatter is opgesteld”, zegt een woordvoerder. ,,Daarop volgt uitsluiting. Conform de reglementen mag het eerste land van de reservelijst dan naar het toernooi. Dat is Nederland.”

Spelers oproepen
Bondscoach Ronald Koeman is inmiddels op de hoogte van het nieuws. Hij is druk bezig met het oproepen van spelers, wat geen sinecure is. ,,Veel spelers zijn op vakantie en hebben geen tijd. Wout Weghorst is thuis, maar kan niet meedoen omdat vrijdag alle vijftien coupletten van het Wilhelmus op zijn bovenlijf getatoeëerd worden. Justin Kluivert is verhinderd omdat hij maandag wordt gekroond tot keizer van Rome. En Memphis Depay neemt de telefoon niet op; waarschijnlijk omdat hij ‘m niet hoort vanwege zijn vingers in zijn oren.”

Koeman probeert uit alle macht om al afgezwaaide spelers over te halen, maar ook dat is niet eenvoudig. ,,Bas Dost had er in eerste instantie wel zin in, maar haakte af toen hij hoorde dat onze eerste wedstrijd overmorgen tegen Portugal is. Om een of andere reden staat hij liever niet oog in oog met Portugese fans. En ook Arjen Robben is niet te porren voor een rentree. Hij had liever gezien dat Spanje er acht jaar geleden niet bij was en van hem hoeft het nu niet meer. Maar gelukkig heb ik nog een dag de tijd, dus het komt vast wel goed. Desnoods trek ik zelf mijn schoenen aan.”

Tienduizenden tickets
De tickets die aan Spaanse fans zijn verkocht, zijn ongeldig verklaard. De KNVB krijgt daardoor ineens tienduizenden kaarten ter beschikking en moet die in recordtempo zien te verkopen. ,,Een bijna onmogelijke opgave, omdat de eerste wedstrijd overmorgen al is”, vertelt een woordvoerder. ,,Hopelijk kunnen we in korte tijd genoeg fans vinden. Anders moeten we wat fans van Waylon lenen. Die heeft er duizenden, verspreid over de hele wereld.”

WK-hit
De onverwachte WK-gang van Oranje heeft nog veel meer gevolgen. Talloze cafébazen in het hele land versieren hun kroeg in recordtempo oranje. Albert Heijn laat in allerijl tienduizenden oranjekleurige, Russische bontmutsen produceren, om weg te geven bij de kassa. En Wolter Kroes is de studio in gedoken om zijn nieuwe WK-hit ‘Oranje ontSpanje’ in te zingen.

De eerste Oranjefans zijn inmiddels onderweg naar Rusland.

Medeleven
In Spanje is overigens met veel verdriet gereageerd op de voortijdige uitschakeling van de nationale ploeg. De KNVB heeft al medeleven betuigd met de Spanjaarden: ,,We weten hoe het voelt om niet naar het WK te gaan. Als blijk van goede wil bieden we ze een nieuwe bondscoach aan: Danny Blind. Dan zijn ze er over vier jaar in elk geval ook niet bij.”