Oranjegekte na aarzelend begin losgebarsten – veel fans hangen vlag uit na winstpartij Leeuwinnen

Het heeft even geduurd, maar het land is uiteindelijk toch in de ban van het WK vrouwenvoetbal. De dag na de overwinning van Oranje op Nieuw-Zeeland hebben tienduizenden mensen de Nederlandse vlag buiten gehangen.

Nú al geslaagd
Woensdag, kort na het middaguur, werden de eerste vlaggen gesignaleerd. Vaak stond daar het woord ‘geslaagd’ op. Vermoedelijk willen de per definitie kritische voetbalfans daarmee aangeven dat het toernooi voor hen nú al geslaagd is. Ook hingen veel Oranjesupporters een boekentas aan de vlaggenstok. Volgens NOS-analist Daphne Koster is dat een gebaar vol symboliek. ,,Mensen willen ermee zeggen dat de Leeuwinnen eindelijk zijn uitgeleerd: ze snappen de spelregels, beheersen de basisvaardigheden en zijn nu klaar voor het échte werk, zoals een WK.”

De eerste vlaggen gingen woensdag uit. Foto: Wikimedia CC/HenkvD

Nederlandse nuchterheid
Het is opvallend te noemen dat de straten van Nederland nú pas rood-wit-blauw kleuren. Ter vergelijking: bij een EK of WK mannenvoetbal kleuren complete woonwijken al ruim vóór aanvang van het toernooi oranje. Ook daarvoor heeft Koster een verklaring: ,,Nederlanders zijn van nature erg nuchter. Ze zullen nooit voortijdig de polonaise lopen of zich laten leiden door massahysterie. Pas nu Oranje overtuigend van Nieuw-Zeeland heeft gewonnen, geloven de Nederlanders in succes in Frankrijk. Mooi dat zich dat nu vertaalt in vlaggen.”

Waar dit WK voor de Leeuwinnen gaat eindigen, durft voetbalkenner Koster niet te voorspellen. ,,Er zijn meer sterke landen op dit toernooi, zoals Noorwegen en Thailand. Maar Nederland kan ver komen; ze zijn het toernooi uitstekend begonnen door hun altijd lastige eerste wedstrijd te winnen. Wat mij betreft zijn ze geslaagd voor hun eerste examen. Hopelijk plaatsen ze zich zaterdag voor de volgende ronde, door ook van Kameroen te winnen. Lukt dat niet, dan hebben ze volgende week nog een herkansing tegen Canada.”

Deel dit artikel: