Processierupsen plaatsen plastic folie als bescherming tegen corona

Het is je de laatste weken misschien al opgevallen: veel eikenbomen zijn momenteel deels ingepakt in een laagje plastic. Eindelijk weten we nu wat het doel daarvan is: het folie moet de geliefde rupsen beschermen tegen het coronavirus.

De wildste theorieën over het nut van het folie deden de afgelopen tijd de ronde. Zo zou het transparante materiaal de looproute van de diertjes beïnvloeden. Een ander gerucht was dat het folie zou zijn geplaatst door milieuvervuilers die vanwege de coronabeperkingen niet naar de zee konden om daarin hun plastic te dumpen.

Het folie moet voorkomen dat de rupsen besmet raken. Beeld: YouTube/Omroep Brabant

Plexiglas

Het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) doet beide theorieën af als onzin. ,,Het plastic folie is onderdeel van het natuurlijke beschermingsmechanisme van de eikenprocessierups, blijkt uit recent onderzoek. De ijverige rupsen hebben ze zelf geplaatst om te voorkomen dat ze door de hoestende of niezende mens worden besmet. Je kunt het vergelijken met het plexiglas dat caissières moet behoeden voor besmetting met het coronavirus.”

Eerste analyses wijzen erop dat het folie zijn werk uitstekend doet. De afgelopen dagen zijn er namelijk geen besmette eikenprocessierupsen in het ziekenhuis opgenomen. Wel benadrukt het RIVM dat het aantal besmettingen in werkelijkheid hoger ligt dan nul, omdat niet alle rupsen met klachten worden getest.

Deel dit artikel: