Politieke partij Denk blijkt experiment Streetlab


De politieke partij Denk bestaat niet. De fractie is een verzinsel van het tv-programma Streetlab. De makers wilden testen hoe lang mensen zonder talent kunnen meedraaien in de Nederlandse politiek. Nu de grap serieuze vormen begint aan te nemen, trekt Streetlab de stekker uit Denk.

Iets nieuws
,,Als ‘Njits’ heb ik al talloze keren meegetraind met profclubs”, vertelt Streetlab-lid Hein van Vliet. ,,Maar Njits kennen ze onderhand wel. Daarom wilden we iets nieuws: een politieke partij oprichten en ons inschrijven voor de Tweede Kamerverkiezingen. Zo is Denk ontstaan.”

‘Njits’ op de training van Schalke 04. Foto: Streetlab

Belerende Turk
Na de oprichting van Denk, in februari 2015, maakten de Streetlab-twintigers het soms wel erg bont. Van Vliet: ,,Ik kroop in de huid van de belerende, irritante en verzonnen Turk Tunahan Kuzu, die Kamerleden en Nederlanders het bloed onder de nagels vandaan haalde. Zo kon ik, tot mijn grote verbazing, ongehinderd de Kamer in het Arabisch toespreken zonder te worden onderbroken. Ook kon ik de hand van een bevriend staatshoofd weigeren. Maar niemand die ingreep.”

Argwaan
Van Vliet deed het niet alleen, vertelt hij: ,,Collega Danny vertolkte de rol van Selçuk Öztürk; een brutale maar dommige marionet van de Turkse dictator Erdogan. Ook huurden we een communicatiemedewerkster in (Sylvana Simons, red.) om onze fictieve fractie wat meer bekendheid te geven en maakten we amateuristische, satirische en slecht belichte propagandafilmpjes. Onlangs nog lieten we niet-bestaande mensen op social media positieve dingen roepen over Denk. Toen kregen mensen eindelijk argwaan, maar wat heeft het lang geduurd zeg!”

Het fictieve personage Kuzu.

Stekker eruit
Nu de verkiezingen naderen, haalt Streetlab de stekker er definitief uit. Van Vliet: ,,Onze grap is enorm uit de hand gelopen en we konden het veel langer volhouden dan we hadden voorzien. Het is nu echt tijd om te stoppen. Want je moet er niet aan denken dat er straks écht mensen op Denk gaan stemmen.”